На території України можна відшукати неймовірну кількість місць, оповитих страшними міфами і неймовірними легендами. Одне з таких місць озеро Берестувате, яке розташоване недалеко від села Водяне Знам'янського району Кіровоградської області.

Водойма оточена болотами і лісами, що мають промовисту назву "Чорний ліс" і займають територію в 16 га. Офіційно до заповідника навколо озера віднесені лише 2 га.

Місцеві називають його не інакше, як чорне озеро або ж бездонне. Купатися в озері можуть тільки досвідчені плавці, а на ночівлю місцеві взагалі радять не залишатися.

Розташоване серед боліт і наділено незвичайними особливостями озеро породжує масу легенд і міфів. Подейкують, що в ньому живуть русалки, а поруч не варто гуляти самому - щоб не "напав блуд". А вже осліплені їм люди ніби забрідають на глибину і зникають під темними водами назавжди.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Незважаючи на те, що глибина водойми достовірно невідома, місцеві жителі розповідають, що озеро має подвійне дно. Верхнє складається з торфовища, опалих гілок і листя, а друге неможливо знайти.

За розповідями, працівники лісгоспу, взявши дві мотузки по 250 метрів, спробували опустити їх на дно. Прив'язаний до одного кінця вантаж, імовірно, вдарився об дно, коли була майже розмотана друга частина. Проте цю теорію ніколи не перевіряли. Одне відомо точно – вже біля берегів його глибина сягає 2 метрів.

Водолази глибше 90 метрів не витримують, через дуже холодну воду.

На Чорному озері не смердить болотом. Але у воді накопичується газ метан. Іноді він вибухає. Свідкам чути стогін і схлипування.

Старі люди говорили, що мимо лісу татари водили невольників до Криму. Знесилених топили в озері. Вони досі плачуть. Тому озеро і ліс називали Чорними.

Місце вважається неймовірно цікавим для любителів екстриму і гострих відчуттів. Чорний ліс і Чорне озеро гарантовано вразять шанувальників незайманої природи, рясної і незвичайної рослинності.

Також цікаво, що вода в озері має постійну температуру цілий рік. Влітку вона прогрівається не більш ніж на метр, а взимку не замерзає. Єдине виключення – зима 2014-15 років. Тоді водойма покрився міцним льодом.

Певно, воно з'явилося після Льодовикового періоду. Саме тоді тала вода почала накопичуватися в поглибленнях і тріщинах рельєфу – що може пояснити велику глибину водойми.

Але є в цьому чорному озері і щось прекрасне: влітку його поверхня заростає ліліями, а на берегах подекуди цвітуть рідкісні орхідеї. Як мінімум, сюди варто приїхати для того, щоб насолодитися красою і величчю незайманої природи, а також співом птахів.

Нагадаємо, мляві ландшафти озера Натрон на півночі Танзанії, на кордоні з Кенією, нагадують сюрреалістичні інопланетні пейзажі, їх не можна назвати колоритними. Температура води в озері може досягати 50°C, а значення pH лужності середовища 10.5.

Як повідомляв портал "Знай.uа", пустелі, займають третину всієї поверхні Землі, зберігають неймовірні таємниці, які археологи намагаються знайти і розгадати.

Також "Знай.uа" писав, як за одну ніч загинула велика частина населення, історія моторошної лімнологічної катастрофи на планеті.