Сьогодні, 11 вересня виповнюється 17 років від дня терористичних нападів на США. У цей день у всьому світі вшановують пам'ять жертв теракту 9/11, в результаті якого загинуло близько трьох тисяч осіб.

11 вересня 2001 року терористи-смертники, використавши чотири захоплені пасажирські літаки, здійснили ряд атак, жертвами яких стали 2977 людей.

Нагадаємо хід жахливих подій того дня.

Спочатку два літаки один за одним врізалися у вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

О 8:46 ранку за північноамериканським східним часом перший літак врізався в північну башту Всесвітнього торгового центру на Нижньому Манхеттені між 93 і 99 поверхами.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Літак практично повністю іде всередину будівлі, пробиваючи її до середини, де знаходяться силові конструкції, перерізає всі три сходових колодязя, засипаючи їх уламками.

Люди, що знаходяться нижче зони удару, евакуюються з будівлі, люди, що опинилися вище, не можуть цього зробити через те, що всі сходи перерізані.

Через 17 хвилин другий літак врізався в Південну вежу. Частини літака пробивають будівлю наскрізь і вилітають і східного і північного боку, деякі з них впали на землю в шести кварталах від будівлі.

Починається повна евакуація всіх, хто знаходився в Південній вежі нижче зони попадання літака. Одна зі сходових кліток залишається заблокованою в зоні попадання, але сходовий колодязь заповнений димом. Через це багато людей з верхніх поверхів піднімаються на дах, замість того, щоб спуститися по цих сходах.

Менш ніж через 90 хвилин вежі-близнюки, в яких щодня працювали до 50 тисяч чоловік, впали.

О 9:37 третій авіалайнер з пасажирами на борту врізався в західний фасад Пентагону у Вашингтоні, спровокувавши сильну пожежу. Це крило Пентагону знаходилося на ремонті, і більшість офісів в ньому не були зайняті. Загинули всі 64 людини на борту і 125 чоловік в будівлі.

Четвертий літак о 10:03 впав в полі в штаті Пенсільванія після того, як на борту сталася сутички пасажирів з групою терористів. Він слідував до Капітолію чи до Білого дому, але завдяки сміливості пасажирів, які вже знали про те, що США піддалися нападам, терористи не змогли здійснити свій задум.


Згідно з даними, опублікованими в підсумковому звіті Національної комісії з терористичних атак проти США, у Всесвітньому торговому центрі загинули понад 2600 людей; в Пентагоні загинули 125 осіб. Ще 256 людей загинули в усіх чотирьох літаках.

Наслідки

Атака на вежі-близнюки, крім усього іншого, потужно вдарила по економіці США: американські акції втратили $ 1,2 трильйона протягом тижня.

Тисячі тонн токсичного сміття, що утворилося в результаті обвалення веж ВТЦ, містили не менше двох з половиною тисяч різних компонентів: 50% - будівельне сміття та інші неволоконні матеріали, 40% - скло і волоконні матеріали, 9,2% - целюлоза, 0,8 % - азбест, а також свинець і ртуть.

Крім того, через щпожежі, які тривали кілька місяців, в атмосферу було викинуто надзвичайно велика кількість токсичних речовин, деякі з яких потрапили в навколишнє середовище.

Це призвело до зростання захворювань серед рятувальників і тих, хто займався відновлювальними роботами, багато з них піддалися безпосередньому впливу шкідливих випарів уламків будівель.

Ці безпрецедентні теракти, які назавжди змінили Америку, вчинили 19 молодих арабів, виконуючи накази ісламістів, що базувалися в Афганістані.

Після 11 вересня 2001 року боротьба з тероризмом стала однією з головних глобальних проблем міжнародної політики.

В США, починаючи з 2002 року в цей день вшановують пам'ять загиблих. На місці трагедії звели Національний меморіал і музей 11 вересня.
Переважна більшість американців досі називають цей день 9/11.