Військово-повітряні сили США провели випробування надпотужної авіаційної бомби GBU-57 Massive Ordnance Penetrator (MOP), призначеної для знищення ворожих бункерів глибоко під землею.

Скидання двох великогабаритних снарядів провів стратегічний бомбардувальник B-2 Spirit. Цей літак-невидимка єдиний на озброєнні американської армії, який здатний скинути шестиметрову бомбу вагою 14 тонн. Про це повідомляє The Aviationist.

Авіабомба GBU-57 була вперше протестована в 2009 році. Вона оснащена GPS-навігатором, її головне призначення - знищення ворожих бункерів, захованих глибоко під землею.

GBU-57 (MOP) іноді плутають з надпотужною фугасною авіабомбою GBU-43B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), більше відомою як "мама всіх бомб". Ця бомба зі спеціальним GPS наведенням важить майже 10 тонн, її потужність - 8150 кг в тротиловому еквіваленті.

США вперше застосували її проти ворога 13 квітня 2017 року. MOAB скинули з літака MC-130 в афганській провінції Нангархар, що на сході країни на кордоні з Пакистаном. Метою військових була розгалужена система підземних тунелів і печер бойовиків Ісламської держави.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають
Показати ще