Європейці також мають свої секрети заощаджування. Жителі Німеччини, Австрії, Голландії та Великобританії поділилися досвідом та розповіли, як прийнято економити в багатьох ситих країнах Західної Європи. Деякі факти вразять навіть бувалого українця.

Оскільки кожна європейська країна має свої особливості у традиціях, менталітеті, а також у політиці, податках, медицині, системі освіти, тому їх варто розглядати окремо

Європейці економлять на комунальних платежах

КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ

Центрального опалення в європейських країнах немає практично ніде. Використовують електроенергію або інші способи, за які люди платять зі своєї кишені. Щоб не прийти в холодну квартиру, оскільки перед виходом опалення вимикається для економії, по дорозі додому, якщо є така можливість, можна включити його за допомогою свого смартфону. Загалом європейці надають перевагу прохолодній температурі, вони швидше накинуть додатковий одяг, ніж увімкнуть батареї. В результаті їхні діти досить загартовані.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Розумне споживання енергії і води дає європейцям можливість значно економити на комунальних платежах. Душ заведено приймати швидко, а також закривати кран під час чищення зубів. Також практикується використання посудомийки і пральної машинки у нічний час, коли споживання електроенергії дешевше. Англійці пішли ще далі – вони під час вмивання закривають стік, набираючи воду у раковину. Протічна вода вважається розкішшю.

Європейці заздалегідь планують відпустки

ВІДПУСТКИ, ПОЇЗДКИ, ВІДПОЧИНОК

Всі відпустки плануються дуже заздалегідь. Європейці, тільки-но повернувшись із літньої відпустки, одразу планують наступний літній відпочинок, тобто на рік наперед. Раннє бронювання дає можливість не лише вибирати більш цікаві і доступні пропозиції, а й зекономити до 25-40% при оплаті авіаквитків та інших витрат. Така можливість існує завдяки чіткому плану відпусток співробітників на рік вперед, а у дітей - заздалегідь відомим датам шкільних канікул.

"В Англії люди спокійно можуть здати своє житло на час відпустки, наприклад, через сайт Airbnb. Так можна покрити майже всі свої витрати на відпустку. Багато також намагаються літати по роботі однією авіакомпанією, наприклад, British Airways, і заробляти милі, а потім витрачати їх вже на свої особисті / сімейні перельоти", - ділиться Катерина із Лондона. Катерина із Лондона

Європейці полюбляють знижки на продукти

ЇЖА, ПРОДУКТИ, ПОКУПКИ

Дуже цікавим підходом до покупок продуктів харчування поділилася Олена із Голландії. Для заощадження голландці планують меню на тиждень вперед і купують продукти раз на тиждень. Більше того, вони ходять в магазин зі списком та строго дотримуються його. Ще більше мінімізує ризик спонтанних покупок та зменшує витрати часу замовлення продуктів онлайн з доставкою додому. Такий спосіб ще й допомагає контролювати вартість замовлених продуктів.

Списки на тиждень найчастіше складаються на основі акцій і знижок. Ні голландцям, ні німцям не властиві спонтанні покупки. У них же нормою вважається брати свій обід на роботу та в школу з дому у ланч-боксах. Англійці навіть каву беруть з дому у термосі.

Спонтанні походи в дорогі ресторани у Німеччині дозволяють собі або дуже забезпечені люди, або іноземці. Німкені швидше запросять подружку або сусідку на чашечку кави додому.

Святкування у Європі скромні

СВЯТА, РОЗВАГИ, СФЕРА ПОСЛУГ

Святкування власних сімейних свят та днів народження у німців частіш за все обмежується вечерею вдома. Хоча при необхідності можуть і в ресторан покликати друзів, і оплатити загальний рахунок. Щоправда така звичка є швидше особливістю менталітету ніж бажанням заощадити на собі.

Європейки відвідують салони краси і косметолога за необхідності і без надміру. Англійці, наприклад, із задоволенням сходять на безкоштовні стрижки до майстрів, які ще тільки вчаться. Європейці не просто люблять все безкоштовне, а й вміють ним користуватися: більше ходити пішки, їздити в громадському транспорті, брати напрокат міської велосипед, ніж платити за парковку в центрі міста або брати дороге таксі.

У Європі часто обирають велосипеди

"Квитки в музеї, зоопарки, Legoland купуються завжди онлайн, при цьому всі намагаються роздобути флаєри на додаткову знижку. Тобто просто піти і спустити, не рахуючи, гроші на розваги дитини - це роблять тільки дуже забезпечені німці і росіяни", - ділиться Лейла із Берліна. Лейла із Берліна

Дитячі дні народження ніхто не святкує з таким масштабом, як прийнято у нас. В основному їх проводять удома, самостійно прикрашаючи будинок. Іноді влаштовують свята на природі з конкурсами та іграми. Фотографують самі батьки, зазвичай у кожного знайдеться напівпрофесійна камера. Більше того, на наступний день вам надсилають фотографії зі свята, на якому ваша дитина була в гостях.

Страхування майна в Європі в більшості обов`язкове

СТРАХУВАННЯ ВСЬОГО

Страхування нерухомого майна в багатьох європейських країнах обов'язкове: від пожежі, потопу, крадіжки. При покупці майна його треба одразу застрахувати в обов'язковому порядку. Страхування бувають різних видів, наприклад, страхування юридичних ризиків, страхування похорону, страхування життя, страхування подорожей тощо.

Практично кожна сім'я веде сімейний бюджет в таблиці Excel, оскільки більшість європейців намагаються розраховувати свої фінанси і жити за коштами. В Австрії люди намагаються вибудувати якийсь стабільний фінансовий базис, накопичення для дітей, онуків, ну і в цілому для спокійної старості, а не жити одним днем. Середньостатистичний голландець починає відкладати на пенсію з моменту, як вийшов на роботу. Вони мають дуже реалістичні уявлення про те, скільки грошей їм буде потрібно в старості.

Європейці ведуть сімейний бюджет

Загалом, напрошується висновок, що у багатьох країнах Європи підхід до грошей і економії зовсім інший. Люди набагато більше економлять, тим самим мають більше коштів.

Нагадаємо, раніше назвали успішні країни-рекордсмени, жити в яких хотів би кожен

Як повідомляв портал "Знай.ua", які безбагажні тарифи пропонують авіакомпанії для українців

Також "Знай.ua" писав, що показали найкрасивіші прибережні містечка Європи