Згідно з новим дослідженням, смертельний і масивний шершень, відомий в Азії як «шершень вбивця», потрапив в Сполучені Штати і загрожує серйозним збитком або навіть знищення популяції медоносних бджіл в країні. Про це повідомляє The Independent.

Азіатський гігантський шершень був здатний знищити цілі вулики за лічені години під час своєї «фази забою» - процесу, при якому шершень обезглавлює бджіл, захоплює вулик і годує своє потомство грудними клітинами, які він збирає у своїх жертв. Він отримав прізвисько «шершень вбивця» в таких країнах, як Японія, де, за різними даними, він вбивав 50 осіб на рік.

Китайський шершень \\ фото terraoko.com
Китайський шершень \\ фото terraoko.com

Але шершень у США ніколи не з'являвся до грудня, вважають дослідники. З тих пір міністерство сільського господарства штату Вашингтон повідомило про чотири підтверджені випадки вбивства шершнів, а офіційні особи Канади в Британській Колумбії також повідомили про два підтверджені випадки.

Ентомологи попереджають, що хижі комахи можуть незабаром розмножитися по всій країні, що призведе до загибелі бджіл, що мають вирішальне значення для виробництва продуктів харчування і фермерського життя в Америці.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"У нас є час, щоб утримати їх від поширення", - заявив New York Times Кріс Луні, ентомолог Департаменту сільського господарства штату Вашингтон, у звіті, опублікованому в суботу. "Якщо ми не зможемо зробити це в найближчі пару років, це, ймовірно, не вдасться зробити зовсім".

За словами Сета Траскотта, дослідника з Коледжу Університету штату Вашингтон, шершні вбивці завдають найбільшої шкоди після пробудження від зимової сплячки, "коли вони шукають джерела білка".

"Вони нападають на вулики медоносних бджіл, вбивають дорослих бджіл і пожирають личинки бджіл і лялечок, одночасно агресивно захищаючи окуповану колонію", - сказав він інсайдеру WSU. "Їх укуси великі і болючі, з сильним нейротоксином. Кілька укусів можуть вбивати людей, навіть якщо у них немає алергії".

Китайський шершень \\ фото terraoko.com
Китайський шершень \\ фото terraoko.com

Залишається неясним, як шершні вбивці прибули в США і численні райони Британської Колумбії. Дослідники кажуть, що відстань між шершнями, знайденими в Вашингтоні, і шершнями, виявленими в Британській Колумбії, була занадто велика для того, щоб вони виникли в одному вулику.

Проте відомо, що комахи можуть проникати в інші країни за допомогою міжнародної торгівлі. Їх час від часу виявляють в процесі інспекції у країні. Дослідження ще не підтвердили, як шершні пробралися в США.

Державні чиновники закликають людей, які вважають, що вони помітили які-небудь ознаки хижих комах, зв'язатися з місцевим відділом сільського господарства.

"Не намагайтеся виймати їх самостійно, якщо ви їх бачите", - сказав містер Луні в інтерв'ю New York Times. "Якщо ти знайшов їх, тікай, а потім подзвони нам! Нам дійсно важливо знати про кожне спостереження, якщо у нас буде якась надія на викорінення".