Довгий час вважалося, що злоякісні пухлини - це продукт цивілізації. Однак сліди таких новоутворень зустрічаються як в кістках середньовічних жителів Європи, так і у стародавніх неандертальців і навіть більш примітивних представників роду Homo з Африки.

А недавно вчені виявили злоякісну пухлину в прадавніх рептилій. Згідно з дослідженням, опублікованим в виданні Lancet Oncology, канадські палеонтологи і медики виявили на останках динозавра сліди остеосаркоми.

Велика гомілкова кістка центрозавра, який мешкав на території Північної Америки 76-77 мільйонів років тому, була знайдена в 1989 році в канадській провінції Альберта. Два роки тому співробітники Королівському музеї Онтаріо помітили нарости на кістці і звернулися до медиків Університету Макмастера.

Раніше діагностувати рак у динозаврів було складно, оскільки для точної ідентифікації пухлини необхідні серйозні медичні знання і багаторівневий аналіз.

Вчені провели таку ж діагностику, як при пошуку ракової пухлини у людини.
В ході дослідження останків динозавра вчені просвітили кістку за допомогою комп'ютерної томографії, після чого підготували набір тонких зрізів найбільш деформованих її частин, щоб вивчити їх структуру на клітинному рівні.

В результаті дослідження виявилось, що центрозавр страждав від агресивної форми остеосаркоми, яка перебувала на останніх стадіях розвитку. Палеонтологи зазначили, що вона повинна була завдавати жахливого болю динозавру, в зв'язку з чим він міг бути легкою здобиччю для хижаків. Однак, він прожив досить довго, можливо, через стадний спосіб життя центрозаврів.

Це відкриття доводить, що ракові пухлини переслідували багатоклітинні організми протягом усього часу їхнього існування на Землі.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Монтані, США, вчені знайшли пухнастого кумедного динозавра

Як повідомляв портал Знай.ua, новий вид пернатого динозавра було виявлено в Китаї

Також Знай.ua писав, український медик розповів про грандіозний прорив у лікуванні раку