Мешканців гуртожитку університету австралійського Мельбурна евакуювали через підозрілий запах, джерелом якого виявився гнилий дуріан. Варто відзначити, що дуріан є фруктом з досить специфічним запахом. Про це повідомляється в прес-центрі рятувальної служби штату Вікторія, передає Новое время.

В службу порятунку надійшло повідомлення про підозрілий запах, який почав поширюватися в бібліотеці гуртожитку. Близько 500 студентів і викладачів університету були евакуйовані з будівлі через підозри у поширенні газу або хімічних речовин.

Після обстеження приміщення було виявлено, що джерелом запаху був гниючий фрукт дуріан, що знаходився в шафі на кухні. Запах поширився по будівлі через систему кондиціонування.

Дуріан є фруктом з досить специфічним запахом. Його плоди часто заборонено проносити в готелі, на борт літака чи в громадський транспорт. Експортують фрукт найчастіше в сушеному або консервованому вигляді.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Плоди дуріана, незважаючи на специфічний запах, який виключає їх зберігання в закритих приміщеннях, вважаються найбільш цінними фруктами в Південно-Східній Азії, і в Південній Америці, зокрема в Бразилії. Місцеві жителі кажуть, що запах дуріана викликає видіння пекла, а смак – райську насолоду.

У кулінарному аспекті, стосовно дуріана, необхідні певні навички і пристосування. Так, для перенесення плід загортають в товстий шар паперу і кладуть в щільний пакет або сумку. Оброблення його проходить з допомогою міцного ножа і товстої тканинної рукавички (оскільки гострі шипи укупі з великою вагою можуть поранити руки), відходи необхідно утилізувати за межі житлового будинку якщо запах викликає неприязнь.

Ці причини в Азії породили культуру вживання дуріана в так званих дуріанних буфетах – вуличних їдальнях, де стягується плата за вхід, а кількість фруктів подається без обмеження. Там офіціанти обробляють фрукт прямо на столі у відвідувача. У свою чергу, великий потік клієнтів дозволяє буфету пропонувати значно більш низькі ціни, ніж при купівлі "на винос" з оплатою за кілограм.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що в Росії з поїзда евакуювали 166 пасажирів через коробку з кошенятами.