Британські дієтологи розповіли про сім простих способів профілактики кісткових захворювань.

Бережи кістки змолоду

Кісткова тканина формується до 30 років. Підлітковий період відіграє особливо важливу роль, так як в цей період може сформуватися хвороба остеопороз — захворювання з наслідками на все життя.

Приймайте кальцій

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Здорова збалансована дієта повинна містити в собі все необхідне для міцних кісток — кальцій і вітамін D. Державна служба охорони здоров'я Британії радять щоденне вживати близько 700 мг кальцію, хоча в інших країнах ця норма становить 1000 мг.

Добре харчуйтеся

Багатьом з нас кажуть, що молоко робить кістки міцнішими. Однак існує багато й інших продуктів з високим вмістом кальцію: тофу, горіхи, сардини, нут, збагачені злаки і зелені листові овочі. Високе споживання зелених і жовтих овочів збільшує мінералізацію кісткової тканини в дитячому віці і зміцнює кісткову масу у молодих людей. Остерігайтеся шпинату. Хоч він і корисний по-своєму, але зате утруднює засвоєння кальцію.

Слідкуйте за рівнем вітаміну D

Вітамін D необхідний для поглинання кальцію. Його нестача призводить до хвороб кісток: рахіту або остеомаляції. Зазвичай організм отримує необхоимую дозу від сонячного світла. Однак дієтологи рекомендують приймати понад цього 10 мікрограмів. Вітамін D міститься в яйцях і жирній рибі.

Займайтеся фізичними вправи

Біг, швидка ходьба, тренування ваги і йога відмінно підійдуть для зміцнення кісток. Це стосується і людей з остеопорозом. Однак насамперед слід проконсультуватися у лікаря.

Приймайте білкову їжу

Вважається, що нестача білка в організмі знижує абсорбцію кальцію. Особливо він рекомендується літнім жінкам. У дослідженні, проведеному за участю 144 000 жінок у період постменопаузи, було доведено, що споживання білка зміцнює кістки і знижує ймовірність переломів у похилому віці.

Слідкуйте за здоровим вагою

Низькокалорійні дієти можуть привести до втрати кісткової маси. Одне з досліджень показало, що жінки, які дотримувалися дієти "925 калорій в день" потерпали від значної втрати кісткової маси.

Нагадаємо, вчені виявили гормон, який викликає рак у жінок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" поїлки для собак рясніють загрозливими для життя бактеріями.

Також Знай.uа" писав, що альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя, заявляє дослідницька група з Університету Британської Колумбії.