Забруднення повітря призводить до відкладання шкідливих часток у плаценті вагітних жінок.

До такого висновку прийшла дослідницька група з Лондонського університету королеви Марії, повідомляє Daily Mail.

Про те, що забруднення повітря збільшує ймовірність малюкової смертності, впливає на вагу і виникнення респіраторних захворювань, вчені знали і раніше. Однак дослідники спробували встановити потрапляють вдихувані частинки по крові в плаценту вагітної жінки.

Представлені 16 вересня результати дослідження на Міжнародному конгресі Європейського респираторого суспільства в Парижі підтвердили найгірші побоювання екологів.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Дослідники вивчили тканини плаценти п'яти вагітних жінок, які перебували після операції на кесарів розтин в Королівському госпіталі Лондона. Зокрема, вчені цікавилися плацентарными макрофагами — клітини, які захищають плід від бактерій і забруднень. Слід відзначити, що вагітність у всіх п'ятьох пройшла без ускладнень і ніхто з майбутніх матерів ніколи не курив.

Команда вивчила в цілому 3500 клітин плацентарного макрофага під потужним мікроскопом.

Вони виявили 60 клітин, між якими знаходилися 72 крихітні чорні області. Дослідники вважають, що це частинки вуглецю. У середньому тканини кожної з п'яти плацент містили близько п'яти квадратних мікрометрів цієї речовини.

Потім вчені детально вивчили плацентарні макрофаги з двох плацент за допомогою електронного мікроскопа і знову виявили матеріал, який, на їхню думку, складався з дрібних частинок вуглецю.

"Наші результати надали перше доказ, що вдихувані шкідливі частинки потрапляють через легені в кровообіг, а потім в плаценту", заявив дослідник Норріс Ллю.

За словами вчених, не слідують виключати, що виявлені частинки могли передатися плоду. Дослідження тривають.

Нагадаємо, в поїлках для собак можуть міститися небезпечні інфекції.

Як повідомляв портал "Знай.uа" високий рівень антимюллерового гормону (АМГ) у жінок призводить до розвитку раку молочної залози.

Також Знай.uа" писав, що радіочастотне випромінювання від мобільних телефон не призводить до розвитку злоякісних пухлин.