Багато психологів вважають самотність хворобою нашого століття. Мало того, що воно віддзеркалюється на наших амбіціях, відчуття щастя і життєвому благополуччя, так ще негативно впливає на здоров'я організму.

Величезна кількість досліджень доводять, що самотність збільшує ризики розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту і навіть може призвести до смерті, пише Daily Mail.

"Огляд досліджень, проведених в 1988 році, виявив високі показники смертності, хвороб, травм, ожиріння і високого кров'яного тиску серед самотніх людей", — заявляє психіатр Гарвардського університету д-р Чарльз Баллок.

Та навіть соціальні мережі не змогли виправити ситуацію.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Справа не тільки в тому, що самотність саме по собі є емоційним і соціальним недугом. Доведено, що соціальна активність стимулює різні частини мозку. І щоб наші області мозку залишалися в робочому стані, їх також треба тренувати, як і м'язи.

За твердженнями психологів, нестача спілкування приводить до втрати сірої мозкової речовини в регіонах, які відповідають за розуміння міміки, тону голосу і руху інших людей. Навіть якщо ви віддаєте перевагу бувати на самоті, отримання цих соціальних сигналів відіграє життєво важливу роль для механізму виживання.

Кортизол — гормон стресу, який виділяється в разі небезпеки або стресової ситуації, відіграє важливу роль у багатьох біологічних процесах. Однак наше тіло не звикла до постійного стресу, а, як відомо, висока вироблення кортизолу може нашкодити організму.

Протилежність цього гормону — окситоцин, вироблення якого збільшується при успішних соціальних взаємодіях. Не дарма його називають гормоном любові. Окситоцин відповідає за "теплі" почуття, які ми отримуємо від часу, проведеного в колі друзів і близьких.

Підтримання балансу між дією стресових і соціальних гормонів дуже важливо для психічного і фізичного доровья людини.

Ще одна речовина в нашому мозку — "нейротрофічний фактор мозку (BDNF)" — допомагає нашому мозку залишатися пластичним або гнучким. Завдяки йому формуються, як старі так і нові спогади. Однак у соціально ізольованих спостерігається нестача цієї речовини.

"Людей, деякими сенсі, можна вважати антидепресантами, а також редукторами артеріального тиску. Простіше кажучи, люди роблять позитивний вплив на вас",— пише д-р Баллок.

За його словами, навіть просте відвідування бібліотеки збільшує вироблення окситоцину, дозволяючи подолати стресові переживання.

Нагадаємо, депресія вважається одним з найпоширеніших психічних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", альтруїзм на ряду зі здоровим харчуванням і заняттями спорту продовжує життя.

Також Знай.uа" писав, що вчені стверджують, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.