Вітамін B12 необхідний для коректної роботи організму людини. Нюанс лише в тому, що наше тіло не вміє виробляти його.

Часто його можна отримати з продуктів тваринного походження, а це означає, що від дефiциту B12 зазвичай страждають вегани і вегетаріанці.

Спробуємо розібратися навіщо потрібен цей вітамін, в яких продуктах він міститься і як відбивається його нестача в організмі людини.

Навіщо потрібен вітамін B12?

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Вітамін B12 або колабамин необхідний для підтримки декількох важливих функцій організму.

По-перше, він відіграє важливу роль у виробництві еритроцитів. По-друге, запобігає анемії і зміцнює нервову систему.

Дефіцит B12 може призвести до утворення аномальних великих еритроцитів, які не зможуть переносити кисень і вуглекислий газ по тілу людини.

Також його нестача призводить до ряду проблем зі здоров'ям: сильна втома, виразки у роті, м'язова слабкість і порушення зору.

Крім цього, дефіцит колабамина впливає на психічний стан: виникають проблеми з пам'яттю і мисленням, а часом призводить до розвитку депресії.

У важких випадках дефіцит вітаміну B12 викликає тимчасову безплідність, ускладнення вагітності і проблеми з серцем.

Особливо важливо, щоб у вагітних жінок був достатній рівень колабамина, так як він допомагає знизити ризик виникнення вроджених дефектів у немовлят.

Що треба їсти при нестачі B12?

Вітамін В12 міститься в продуктах тваринного походження: м'ясо, молоко, сир і яйця.

Очевидно, що вегани і вегетаріанці потрапляють в категорію, чия дієта позбавлена цього вітаміну.

В такому випадку більшість дієтологів рекомендують приймати добавку, що містить B12.

Дієтологи вказують, що ряд рослинних продуктів, таких як соя, рисове молоко, вівсяне молоко, горіхове молоко, часто збагачуються колабамином, однак перед покупкою слід ознайомитися з інструкцією на етикетці.

Що крім дієти викликає дефіцит вітаміну B12?

Деякі ліки, такі як інгібітори протонного насоса (використовуються для зменшення виробництва кислоти в шлунку) і протисудомні засоби (прийняті для лікування судом), можуть впливати на те, наскільки організм поглинає вітамін B12.

Нагадуємо, що женщины, в чиєму раціоні багато овочів, горіхів, оливкогового масла і морепродуктів, що на 22 % рідше страждають від інсульту.

Як повідомляв портал "Знай.uа" ось 7 порад для тих, хто хоче стати веганом.

Також Знай.uа" писав про те, що таке детокс ніг.