Комбіновані протизаплідні засоби зменшують імовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.

До такого висновку прийшли дослідники з Інституту прикладних наук про здоров'я в Університеті Абердіна (Великобританія) після того, як вивчили вплив контрацептивів на онкологічні захворювання у добровольців репродуктивного віку.

Медики проаналiзували дані близько двох мільйонів сотень датчанок у віці від 15 до 49 років. Добровольців розділили на три групи: у першу увійшли жінки, які ніколи не приймали протизаплідні таблеки; у другу — приймають або перестали приймати менше року тому; в третю — відмовилися від медикаментозних контрацептивів понад рік тому.

У 86 % випадків оральні контрацептиви представляли із себе комбіновані таблетки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Дослідники врахували вік жінок і число вагітностей; вони також вдалися до моделі регресії Пуассона для статистичного аналізу ризику розвитку раку яєчників серед різних груп.

Результати дослідження показали, що жінки, які ніколи не користувалися гормональними контрацептивами частіше за інших страждали від раку яєчників.

Медики вважають, що "використання гормональної контрацепції запобігло 21 % випадків виникнення раку яєчників".

"Сучасні комбіновані гормональні контрацептиви раніше зменшують ризик розвитку раку яєчників у жінок репродуктивного віку", — заявляє автор дослідження Ліза Іверсен (Lisa Iversen).

Втім, аналогічна закономірність не була виявлена серед противозачатоных,які містять тільки прогестоген.

Оральні контрацептиви залишаються дуже популярними у всьому світі. У США понад 9 500 000 жінок репродуктивного віку приймають протизаплідні засоби

Нагадаємо, ризик виникнення післяпологової депресії вище у жінок, які народжують взимку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, як відрізнити чоловічу депресію від звичайної печалі.