Ви коли-небудь відчували запахи, які не можуть відчувати інші люди?

Тоді, можливо, ви пережили фантосмiю — різновид нюхових галюцинацій, пише Conversation.

Найчастіше при цьому стані запахи здаються огидними: від людей несе фекаліями або стічними водами; деякі відчувають хімікати або запах диму.

В перший раз стан триває близько декількох хвилин, однак випадки можуть повторюватися щодня протягом року.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

І так як нюх сильніше смакових рецепторів, то фантосмии під силу зіпсувати будь-який прийом їжі. Ясна річ, як це відбивається на якості життя.

Люди з фантосмiєю часто повідомляють про ще одному нюховому феномен під назвою паросмія. У цьому випадку спотворюється сприйняття запаху. Припустимо, троянда пахне корицею.

Обидва явища вважаються нюховими якісними розладами, так як змінюється сприйняття самої якості запаху. Існують також нюхові кількісні розлади, при яких змінюється сила запаху: аносмія — втрата нюху; гiперсомiя — надчутливих нюх.

Саме іронічне, що фантосмiя зазвичай відчувається ніздрею з найменшим нюхом.

Причини виникнення

Як правило, розлад проявляється у людей у віці від 15 до 30 років. Найчастіше зустрічається у жінок. Крім цього, неодноразово фіксувалося у пацієнтів з депресією, мігрень, епілепсію та шизофренією.

Точної відповіді на причини виникнення фантосмii немає. Дослідники вважають, що проблема корениться в центральних областях мозку, включаючи ті, які контролюють емоції або периферичні області, більше пов'язані з функцією запаху.

Деякі стверджують, що сольові розчини запобігають фантосмiю. Також рекомендують ліки, які використовуються для лікування наявних неврологічних станів, таких як антидепресанти та протиепілептичні препарати.

У важких випадках люди навіть вирішуються на хірургічну операцію з видалення нюхової цибулини. Однак це дуже небезпечна процедура, так як загрожує втратою нюху назавжди

Якщо ви раптом відчуєте запахи, яких немає, то постарайтеся проконсультуватися у лікаря. Втім, медики стверджують, що не потрібно турбуватися. Найчастіше фантосмiя проходить сама по собі.

Нагадаємо, що таке "синдром самозванця" і як від нього позбутися.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мобільні телефони допоможуть зменшити поширення туберкульозної інфекції.

Також "Знай.uа" писав, британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.