Пийте достатньо води, висипайтеся, їжте свіжі фрукти і овочі, а також продукти з цільнозернових, щоб бути здоровими, стверджують дієтологи.

В принципі, все тут зрозуміло крім цільнозернових. Звідки вони взялися в цьому списку? Спробуємо розібратися, пише The Medical News Today.

Недавні дослідження продемонстрували безліч переваг, пов'язаних з харчуванням цільнозерновими продуктами: захищають від хронічних захворювань, зменшують ризик розвитку серцево-сосудистих захворювань, допомагають підтримувати здоровий вагу і багато іншого.

Цільнозернові продукти виготовляються з пшениці, жита, вівса, кукурудзи, коричневого рису, полби, ячменю , проса, тритикале, амаранту, кіноа, гречки.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Вчені з Університету Східної Фінляндії в Куопіо вивчили вплив цільнозерновий дієти на мишей і людей.

Протягом 12 тижнів учасники експерименту харчувалися дієтою, багатою на цільнозернові продукти. По закінченню цього терміну, дослідники проаналізували метаболізм у піддослідних.

Учених особливо цікавили бетаїн, які містяться у більшій кількості в цільнозернових. Як і очікувалося, кількість бетаинов зросла як у мишей, так і у людей.

Дослідники виявили кореляцію між рівнями вищих бетаиновых з'єднань і поліпшеним метаболізмом глюкози. Деякі з цих сполук, мабуть, були в більшій мірі залучені, ніж інші.

В подальшому експерименті група перевірила певні сполуки бетаїну на клітинах в лабораторії. Зокрема, їх цікавило бетаїн 5-аминовалериановой кислоти (5-AVAB), який, як відомо, накопичується в активних тканинах, таких як серцева тканина.

"Ми виявили, що 5-AVAB знижує використання кардіоміоцитів жирних кислот в якості джерела енергії за рахунок інгібування функції певного білка клітинної мембрани", заявила дослідник Оллі Кяркяйнен (Olli Kärkkäinen).

Деякі серцеві препарати мають аналогічний ефект. Тим не менш, команда не поспішати з висновками, тому що всі дослідження проводилися на клітинному рівні.

"Ми сподіваємося детальніше проаналізувати безліч ефектів, які ці нові з'єднання можуть впливати на організм людини. Ми також хочемо вивчити, як кишкові мікроби сприяють утворенню цих сполук", провідний дослідник доктор Каті Ханхинева (Kati Hanhineva).

Нагадаємо, поганий сон відбивається на наших дієтичних симпатії, втім, як і незбалансована дієта впливає на якість сну.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сон тривалістю від 6 до 8 годин значно скорочує ризик виникнення коронарних захворювань серця та інсульту.

Також "Знай.uа" писав, чому ми прокидаємося раніше будильника.