Альтернативне лікування онкологічних захворювань може знизити ефективність медичних препаратів проти саркоми.

До такого висновку прийшли дві різні групи дослідників з Університетської лікарні Мангейма та Університету Парижа Декарта, які вивчили вплив терапії, що поєднує альтернативні методи і хіміотерапію, пише Medical News Today.

У рамках першої наукової роботи медики обстежили 152 особи, у яких діагностували гастроінтестинальну стромальну пухлину (GIST) і десмоiдну пухлину в період з січня по квітень 2018 року.

Опитування показало, що 51% учасників дослідження вдавалися до альтернативного лікування: прийом вітамінних добавок, мінералів або цілющих трав, гомеопатію, акупунктуру, медитацію, йогу, кетогенну або вегетаріанську дієту.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Слід зазначити, що 15 % добровольців вдалися до цього після того, як у них діагностували одну з вищезгаданих різновидів саркоми.

"Ми виявили, що пацієнти приймають вітаміни і мінерали окремо, а не використовують мультивітамінні добавки. На першому місці вітамін D, потім селен, цинк, вітамін С і B-17", — заявив професор Пітер Хоэнбергер (Peter Hohenberger)

У цей же час 60 відсотків опитаних визнали, що у них недостатньо інформації про безпеки альтернативних видів лікування. Інтернет та інші засоби масової інформації були кращими джерелами інформації для 43 % респондентів. Поради від інших і споживачів і фахівці зайняли друге і третє місця.

У другому дослідженні вчені розглянули, як поєднуються традиційні види лікування онкологічних захворювань із альтернативними. Експерти проаналізували дані 202 пацієнтів, які лікували саркому з допомогою хіміотерапії або інгібіторів тирозинкінази у 2014-2018 роках. Успіх спостерігався лише у 18% випадків.

"Ризики взаємодії з нетрадиційними ліками такі ж, як і для інших препаратів: в основному підвищена токсичність і втрата ефективності протиракових процедур", — резюмувала доктор Одрі Беллезер (Audrey Bellesoeur)

Медики пропонують продовжувати дослідження вплив альтернативного лікування в поєднанні з медикаментозними способами.

Нагадаємо, австралійські медики обіцяють повністю вилікувати рак шийки матки до 2035 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.