За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, рак печінки — це четверта за поширеністю причина смертності від онкологічних захворювань у світі, яку щороку доводиться 782 000 смертей.

У цю категорію входять гепатоцелюлярна карцинома і менш поширений рак жовчних проток, пише Live Science

За оцінками Національного інституту онкології, в 2018 році було зареєстровано 42 220 нових випадків раку печінки і 30, 200 смертей. Крім цього, близько у 1 відсотка людей будуть діагностований рак печінки в майбутньому. Адже показники діагнозів раку печінки щорічно збільшуються на 2,6 відсотка протягом останніх 10 років.

Фактори ризику для раку печінки включають гепатит В і С , цироз і афлатоксин (отрута від гриба, який може вирости при неналежному зберіганні їжі).

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Симптоми

Проблема діагностика раку в тому, що більшість людей на ранніх стадіях не відчувають жодних ознак.

Симптоми, якщо вони з'являються, можуть включати біль на правій стороні живота, набряк черевної порожнини, втрату апетиту, незрозумілу втрату ваги, нудоту і жовтяницю.

Діагностика і тести

Згідно з даними Національного інституту здоров'я, лікарі при звичайному огляді можуть виявити збільшену печінку і запропонувати пройти обстеження з допомогою абдомінального ультразвуку та комп'ютерної томографії.

Проте збільшена печінка та її аномальна робота можуть вказувати на інші захворювання. Лікарю необхідно буде уточнити діагноз, провівши додаткові тести — біопсія печінки, де зразок тканини печінки видаляється і досліджується на предмет аномального зростання.

Медики також можуть протестувати пухлинні маркери, такі як альфа-фетопротеїн — це білок, який зазвичай виробляється плодом, але може сигналізувати про наявність гепатоцелюлярної карциноми, якщо він зустрічається у дорослих. AFP також повідомляє про те, що вагітна жінка.

Лікування

Стандартні методи лікування раку печінки включають хірургічне втручання, променеву терапію і хіміотерапію.

Абляционная терапія — це лікування, яке руйнує ракові тканини. Мінімально інвазивний варіант, при якому лікар вводить в ушкоджений орган голку, яка випускає радіочастотне випромінювання, нагріває клітини і знищує їх.

Для пацієнтів на ранньої стадії раку проводиться гепатектомiя, коли видаляється уражена частина печінки або операція з пересадки печінки. Щоб отримати трансплантацію печінки, людині знадобиться знайти донора з тим же типом крові і печінки, яка приблизно того ж розміру.

Зовнішня променева терапія використовує рентгенівські промені або інші високоенергетичні промені для знищення ракових клітин. Існує також внутрішня променева терапія, в якій радіоактивна речовина запечатується в голках або катетерах, а потім поміщається біля пухлини.

При хіміотерапії використовуються ліки, щоб убити або тимчасово сповільнити ріст ракових клітин. Препарат вводиться через крапельницю або по засобом таблеток, або безпосередньо в печінку для доставки високої концентрації ліків безпосередньо до раковим клітинам.

Нагадаємо, медики з Австралії обіцяють повністю викорінити рак шийки матки до 2035 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.