Дієта, багата на жирну рибу, продовжує життя і сприяє здорової старості.

Нове дослідження під керівництвом Хайді Гавкіт (Heidi Lai) з Фридманской школи живлення і політики в Університеті Тафтса в Бостоні продемонстрував взаємозв'язок між раціоном, багатим на омега-3, і гарним самопочуттям в старості, повідомляє BMJ.

Вчені досліджували рівень омега-3 жирних кислот в крові 2622 добровольців, які брали участь в дослідженні серцево-судинних захворювань.

Дослідження стартувало в 1992 році. У середньому всім учасникам було близько 74 роки. Рівень їх омега-3 в крові вимірювався тоді, через 6 років та 13 років.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Омега-3 міститься в лососеві, скумбрії, тунці, оселедці і сардини, а також у горіхах, насінні та рослинних оліях.

Ближче до кінця дослідження в 2015 році близько 89 % учасників страждали від хронічних захворювань, пов'язаних з віком, психічними або фізичними розладами. Учасники похвалилися високими показниками здоров'я.

Аналіз показав, що люди, які харчуються морепродуктами і рибою, у складі якої є омега-3, на 24 % частіше відчували себе краще, ніж інші добровольці

Медики вважають, що омега-3 допомагає контролювати кров'яний тиск і серцевий ритм, а також зменшує запалення.

"Наші дані свідчать про необхідність подальших досліджень біологічних механізмів і втручань, пов'язаних з жирами омега-3 для підтримки здорового старіння, а також створення рекомендацій по збільшенню споживання риби серед літніх людей", — заявив професор Хайді Гавкіт.

Однак медики не поспішають вносити цю інформацію в державні рекомендації по харчуванню. І сподіваються провести більш масштабні дослідження.

Нагадаємо, сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", цукровий діабет збираються лікувати шляхом пересаджування свинячих иснулиновых клітин підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.