Останні дослідження Лундського університету показують, що холодна погода може викликати серцевий напад.

Шведські вчені проаналізували погоду за 16 років і порівняли її з кількістю інфарктів миокарда національних реєстрів в період з 1998 по 2013 рік, повідомляє JAMA Cardiology.

Виявилось, що температура нижче нуля підвищує ризик нападу на 10% у людей, які страждають від хвороб серця.

За словами провідного автора дослідження Девіда Ерлiнга (David Erlinge), морозна погода звужує кровоносні судини, обмежуючи подачу кисню в серце. Крім цього, на ГРВІ та грип збільшують ризик серцевого нападу у тієї ж групи людей.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

До такого висновку медики прийшли після аналізу даних понад 274 000 чоловік у віці від 50 до 89 років.

"Зимові днi з низькою температурою повітря та атмосферним тиском, сильними поривами вітру і коротким сонячним днем були пов'язані з ризиком серцевого нападу", — заявив професор Ерлiнг.

Результати також показують, що кількість серцевих нападів зменшувалася при підвищенні температури від 0 ° C до 3 ° C або 4 ° C.

Найчастіше пацієнти вмирали від інфаркту міокарда з підйомом сегмента ST — одним із самих важких видів серцевого нападу, який виникає коли частина серцевого м'яза вмирає з-за блокованого кровопостачання.

Холодна погода може також зробити людей менш активними і збільшити їх потяг до комфорту, викликавши погане здоров'я серця. Нестача вітаміну D з сонячних променів в короткі зимові дні також названа в якості однієї з причин.

За словами професора, деякі ліки дозволяють розширювати кровоносні судини: бета-блокатори і аспірин.

Хоча дослідження було спостережним і, отже, не могло довести причинно-наслідкових зв'язків, результати були узгоджені в широкому діапазоні підгруп і регіонів охорони здоров'я.

Нагадаємо, регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує вірогідність розвитку гіпертонії.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, вчені відкрили нову молекулу, яка дозволить вилікувати серцеву недостатність.