Питне молоко погіршує симптоми застуди, зокрема збільшує вироблення мокротiння в організмі.

До такого висновку прийшли медики, які сподівалися своїм дослідженням розвінчати багаторічний міф про те, що молочні продукти погіршують стан хворих при ГРВІ, повідомляє журнал Laryngoscope.

За словами дослідників, слиз утворюється в носових пазухах та легенів, складається з води, солі та білків.

Антибактеріальні ферменти в слизу допомагають вбивати мікроби. З носового ходу слиз переміщається до задньої частини горла, де проковтується.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Медики запропонували взяти участь в експерименті 26 чоловіків та 82 жінкам, які перебувають на лікуванні у лікарні Лістера. Кожному з них була прописана дієта без молока, сиру або олії протягом 6 днів.

На третій день половина учасників запропонували випивати 350 мл коров'ячого молока щодня до кінця експерименту, іншій половині — соєве молоко. Обидві різновиди молочних продуктів були ароматизовані, щоб пацієнти не помітили різницю.

Кожен пацієнт вів щоденник симптомів. Лікарі попросили оцінити кількість виділеного слизу за шкалою від одного (відсутність) до ста (надмірна кількість).

Практично у всіх добровольців у перші два дні експерименту спостерігалося зниженням симптомiв. На третій день збільшення вироблення мокротиння спостерігалося тільки у споживачів коров'ячого молока.

Відповідно до записів пацієнтів, до початок експерименту кількість слизу розцінювалося від 65 до 100. Два дні безмолочної дієти знизили ці показники до 55 у обох груп добровольців.

На третій день індекс слизу виріс у споживачів коров'ячого молока до 63, тим часом у другої групи учасників експерименту намітився спад виділення мокротиння.

Медики відзначають, що ефект на подив виявився величезним, незважаючи на короткий проміжок часу. І рекомендують людям, що страждають від застуди, відмовитися від вживання молока на період хвороби.

Але чому так виходить? Лікарі припускають, що молоко містить бета-казеїн А1 — білок, який активує гени, відповідальні за виробництво слизу.

Проте деякі вчені скептично налаштовані навіть після дослідження. І стверджують, що для такого процесу необхідно, щоб білки опинилися в кровотоці, що неможливо, якщо кишечник не пошкоджений.

Нагадаємо, дві столові ложки сиру, з'їдені перед сном, покращують здоров'я, зміцнюють м'язи та імунну систему.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.