Чим більший мозок, тим вище вірогідність розвитку у нього злоякісної пухлини — гліоми.

До такого невтішного висновку прийшла дослідницька група з Норвезького університету науки і технологій в Тронхеймі після порівняння обсягів мозку 124 пацієнтів, які страждають від цього захворювання, з величиною мозку 995 здорових добровольців, повідомляє Neuro-Oncology.

Для вимірювання внутрішньочерепного обсягу учасників дослідження медики використовували МРТ-сканування і тривимірне моделювання. Потім лікарі застосували статистичний інструмент під назвою логістична регресія для аналізу впливу розмірів мозку на ймовірність того, що у людини виникне злоякісна пухлина.

Результати дослідження підтвердили побоювання лікарів: внутрішньочерепной обсяг тісно пов'язаний з ризиком розвитку гліоми.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Аналіз також показав, що онкологія головного мозку частіше розвивається у чоловіків, ніж у жінок. Пов'язано це з тим, що, як правило, обсяг мозку у чоловіків більші.

"Це не означає, що чоловіки розумніші, вони просто фізично більше і відповідно з цим у них більше мозкових клітин. Аналогічне можна сказати і про тварин", — заявив автор дослідження Еван Ховиг Филлинген (Even Hovig Fyllingen).

Тим не менш, дослідження також виявило, що жінки з великим об'ємом мозку піддаються більш високому ризику розвитку пухлин, ніж чоловіки.

Гліоми є поширеним типом пухлин головного мозку, яка починається в нейронних клітинах.

На частку гліоми припадає 33 відсотки всіх пухлин головного мозку. За словами дослідників, мало що відомо про те, які чинники впливають на ймовірність розвитку онкологічного захворювання, тому що спосіб життя і куріння мають малий вплив на формування раку мозку.

Нагадаємо, медики виявили три білка, які можуть відігравати важливу роль як у жіночої фертильності, так і в розвитку раку.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені подарували нову надію людям з агресивним типом раку молочної залози.

Також "Знай.uа" писав, що комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.