Ектомія апендикса зменшує шанси розвитку паркiнсонiзму на одную п'яту.

За словами дослідників, придаток сліпої кишки містить білок альфа-синуклеин, який грає ключову роль у формуванні захворювання, повідомляє Daily Mail.

У деяких випадках альфа-синуклеин залишає апендикс, виявляється в травній системі, а потім переміщається по тілу в мозок і починає знищувати нейронні клітини.

Дослідники проаналізували дані 1,7 млн осіб і зробили висновок, що ті, у кого був видален орган, на 19,3% рідше страждали від хвороби Паркінсона.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Рівень неврологічного захворювання після видалення апендикса склав 1,17 випадків на 1000 осіб, порівняно з 1,4 випадків на 1000 населення в цілому.

Особливе значення це має для людей, які проживають у сільських районах, у яких вищий ризик розвитку хвороби Паркінсона з-за впливу пестицидів.

І хоча операція з видалення навряд чи допоможе людям, у яких вже розвинулося захворювання, тепер медики можуть почати розробку препарату, який буде блокувати дію альфа-синуклеина.

"Незважаючи на те, що у цього органу немає особливого призначення в організмі людини, він справді грає важливу роль в нашій імунної та травної системах, регулюючи склад кишечнику бактерії і тепер, як показує наша робота, сприяє хвороби Паркінсона", — заявила один з авторів дослідження Вівіан Лабре (Viviane Лабре).

Попередні дослідження на гризунах показали, що альфа-синуклеин здатний подорожувати від травного тракту в мозок, де починає їх руйнувати.

У майбутньому медики сподіваються детальніше з'ясувати, як операція з видалення апендикса допомагає зупинити произвоство токсичних білків, що викликають хворобу Паркінсона.

Нагадаємо, самотність збільшує ймовірність розвитку деменції на 40 %.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих ради по омолодженню мозку.