Надмірне споживання солі провокує запалення у людей, які страждають від розсіяного склерозу.

Медики і раніше здогадувалися, що "біле і золоте" посилює запалення мозку, однак досі не був відомий точний молекулярний механізм цього ефекту, повідомляє The Medical News Today.

Нове дослідження знайшло молекулярний шлях, який пояснює, як высокосолевая середовище може спровокувати розсіяний склероз (РС).

Дослідники проаналізували регуляторні Т-клітини (Tregs), взяті у людей з РС. Основна роль цих клітин полягає в тому, щоб контролювати імунну відповідь, регулюючи або пригнічуючи інші імунні клітини.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Клітини Tregs також "контролюють імунну відповідь на себе і сторонні частинки (антигени) і допомагають запобігти аутоімунне захворювання".

У цих клітинах команда і виявила дисбаланс між типом прозапального цитокіну IFN-gamma і типом протизапального цитокіну під назвою інтерлейкін 10 (IL-10).

Дослідники використовували секвенування РНК для подальшого аналізу Tregs, і встановили, що білок, званий бета-катенином, відіграє ключову роль як у збереженні функціональності Tregs, так і в регулюванні двох про-і протизапальних цитокінів, згаданих вище.

Дослідження також показало, що бета-катенин працює в парі з білковим рецептором під назвою PTGER2 і провокує запалення, викликане високим споживанням солі.

Розсіяний склероз є аутоімунним розладом, при якому імунна система організму руйнує захисне покриття навколо нейронів, званих мієліном.

Як правило, жінки піддаються більш високому ризику розвитку стану, ніж чоловіки.

У той час як дослідники ще не знають, що викликає РС, поєднання вродженої схильності і факторів навколишнього середовища, ймовірно, виявиться відповіддю на питання.

Що стосується факторів навколишнього середовища, дослідження показали, що недостатність вітаміну D, куріння, ожиріння і високе споживання солі у всіх випадках корелюють з більш високим ризиком РС.

Нагадаємо, якщо ви не уявляєте своє життя без цукру, то у нас для вас погані новини.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що їжа в поспіху не тільки провокує проблеми з кишково-шлунковим трактом, а й може стати причиною захворювання на діабет.