Групова когнитно-поведінкова терапія — кращий вибір лікування тривожних розладів у дітей та підлітків.

До такого висновку прийшли науковці з Оксфордського університету після метааналізу 101 унікального рандомізованого клінічного дослідження, в яких брали участь близько 7000 добровольців, повідомляє Medical Xpress.

КПТ покликана допомогти людям справлятися з проблемами, заохочуючи позитивні зміни у поведінці і мисленні. Широко використовується в лікуванні тривоги і депресії, а також інших розумових і фізичних проблем зі здоров'ям, особливо у дорослих.

Нове дослідження показало, що групи КПТ була ефективнішою в зниженні симптомів тривоги, ніж інші психотерапії.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вважається, що лікування, яке надається в груповому форматі, призводить до кращих результатів для пацієнтів з-за додаткового впливу соціальних стимулів і взаємодії.

"Поточні дискусії про різноманiтни види психотерапії призводять до невизначеності в прийнятті рішень засоби лікування у медичних працівників і пацієнтів. Нам необхідно оцінити довгостроковий ефект терапії, і провести більше досліджень, які повторили був ці результати, а також вивчити конкретні ефекти для різних груп пацієнтів", — заявив автор дослідження, професор Андреа Чіпріані (Andrea Cipriani) з Департаменту психіатрії Оксфордського університету.

Він також виявив, що методи КПТ опинилися набагато корисніше порівняно з плацебо з точки зору поліпшення якості життя і функціональності у дітей.

Нагадаємо, класична вiдеогра "Тетрiс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Команда дослідники виявили, що стан абстрагованості дозволяє простіше сприймати негативні новини і нудне чекання.

Зокрема, медики намагалися розібратись в особливостях відчуття неспокою і тривоги, які виникають, наприклад, під час очікування результатів медичного обстеження або підсумків співбесіди

Як повідомляв портал "Знай.uа" крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.

Також "Знай.uа" писал, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування від депресії.