Зміцнити імунітет і запобігти захворюванню під час епідемії грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ОРВИ) можна за допомогою профілактики стресу, правильного харчування, а також загартовуванню організму.

Таку пораду українцям дав головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойка на прес-конференції.

"Можна зміцнити імунітет і, принаймні, полегшити симптоми або навіть уникнути цих захворювань. Я б звернув увагу, в першу чергу, на профілактику стресу - в широкому сенсі слова. В першу чергу, людині потрібно не виснажувати свою нервову систему - щоб вона в достатній мірі відпочивала і не вичерпувалася. Це, в основному, нічний сон - 7-8 годин. Крім того, слід уникати стресових факторів. На друге місце я б поставив продукти харчування", - пояснив лікар.

Стойка вказує, що вживати продукти, багаті вітамінами, слід не тільки, коли приходить хвороба, а весь час, особливо в осінній період, коли багато епідемій. Це стосується чорної редьки і заморожених ягід.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Крім того, цибулю і часник варто вживати як елемент здорового харчування теж на регулярній основі, але під час епідемії панацеєю ці продукти не стануть, переконаний медик. Багаті вітаміном С цитрусові слід вживати помірно, так як кислота, особливо у дітей, може бути подразником слизової оболонки. В цілому ж і яблука, і зелень містять багато цього вітаміну.

Крім того, організму, на думку Стойки, не завадить і вітамін D, якого справді не вистачає українцям протягом осені та зими, ще він потрапляє в організм у невеликій кількості з рибою і морепродуктами.

Також важливо приділяти багато уваги гігієні - регулярно провітрювати приміщення, проводити багато часу на вулиці, краще - з помірним фізичним навантаженням. Дуже корисно для організму також і загартування за допомогою обливань холодною водою.

У той же час медик порекомендував українцям не наносити оксолінову мазь під ніс для додаткового захисту від вірусів, так як його слизова оболонка справляється з цією роллю.

Кращим захистом, за словами Стойки, від грипу є вакцинація. Причому робити її ніколи не пізно, тому що сезон грипу може тривати аж до середини весни.

Нагадаємо, що Євгеній Комаровський розповів про випадки і хвороби, при яких варто вживати антибіотики.

Як повідомляв портал Знай.uа, медики розповіли про головну зброю проти застуди.

Також портал Знай.uа писав, як швидко розпізнати інсульт.