Білкові сполуки, які містяться в організмі лам і верблюдів, послужили основою для вакцини нового покоління проти гриппа.

Заявили бельгійські дослідники після дослідження впливу протеїнів сімейства верблюжих на гризунів, повідомляє Daily Mail.

Більш того, вакцина на основі білкових сполук виявилася ефективною проти 60 штамів грипу, які викликають лихоманку, головний біль і втома у людей. Нинішні ліки ефективні лише проти чотирьох штамів.

У рамках експерименту дослідники взяли зразки чотирьох антитіл у лам, об'єднали їх, створили на їх основі вакцину і ввели тваринам, зараженим трьома різновидами вірусу грипу: у тому числі "іспанку", яка в 1918 році вбила близько 5 % населення планети.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Щеплені тварини зуміли вижити після інфікування грипом А і B на відміну від невакцинованих родичів. Грип А, в який входить пташиний грип вражає тварин і людей; грип B зустрічається тільки у людей і набагато небезпечніше.

Білкові сполуки лам складаються з безлічі різних антитіл, які націлюються на біомаркери, виявлені в багатьох штамах грипу. Вони також менше, ніж звичайні антитіла. Завдяки цьому, білкові сполуки проникають у вірус грипу эффективне.

Слід зазначити, що тваринам вводили вакцину з допомогою ін'єкції і назального спрею. Останній примітний тим, що допоможе провести щеплення людям, які бояться уколів.

Грип є дуже поширеною інфекцією у дітей і підлітків. Запущене захворювання може послужити причиною смерті.

Люди похилого віку та вагітні жінки також відносяться до числа найбільш схильних до ризику, тому що вірус може привести до пневмонії, сепсису, менінгіту і запаленню головного мозку.

Нагадаємо, класична гра "Тетріс" зменшує тривогу і хвилювання при очікуванні.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писал, що крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.