Дослідники Бригамскої жіночої лікарні розробили діагностичний додаток для смартфонів, який дозволить виявляти ВIЛ без звичних процедур.

За словами розробників, новий метод
експериментальної діагностики небезпечної інфекції знизить ймовірність передачі вірусу і допоможе діагностувати захворювання на ранніх стадіях, повідомляє Science Daily.

"Раннє виявлення ВІЛ грає важливу роль у запобіганні прогресування інфекції та її передачі, і для цього потрібний довгостроковий моніторинг, який може стати тягарем для людей", — заявив автор дослідження Хаді Шафі (Hadi Shafiee).

Традиційні методи діагностика ВІЛ вимагають застосування методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Новий спосіб працює на основі нанотехнології, мiкрочiпiнгу, мобільного телефону і спеціальної програми, яка шукає нуклеїнові кислоти РНК вірусу лише в одній краплі крові.

Пристрій детектує ампліфіковані нуклеїнові кислоти ВІЛ за допомогою моніторингу руху ДНК-оброблених гранул без використання громіздкого або дорогого обладнання. Точність виявлення оцінювалася по специфічності і чутливості.

Дослідники виявили, що додаток виявил наявність ВІЛ з точністю до 99,1 % і чутливістю 94,6 % протягом однієї години. Примітно, що загальна матеріальна вартість мікрочіпа, кріплення телефону і реагентів становить менше 5 доларів США за тест.

"Ми могли б використовувати ту ж технологію, як швидкого і недорогого діагностичного інструменту для виявлення вірусів і бактерій", — заявив провідний автор Мухаммад Шерата Драз (Mohamed Shehata Draz).

Нагадаємо, експериментальнi ліки виявилося успішними проти більшості випадків неускладненій гонореї.

Як повідомляв портал "Знай.uа" заняття оральним сексом можуть серйозно відбитися на здоров'я вагітних жінок.

Також "Знай.uа" писав, що комбіновані протизаплідні засоби зменшують ймовірність розвитку раку яєчників серед молодих жінок.