Реовіруси можуть спровокувати розвиток захворювання шлунково-кишкового тракту — целіакії. Однак своєчасна вакцинація з мертвих клітин збудника дозволяє зменшити ризики виникнення хвороби.

Целiакiя характеризується непереносимістю глютену, що призводить до запалення кишечника, викликаючи біль в животі і діарею, повідомляє New Atlas.

Раніше медики вважали, що захворювання має генетичні причини, однак недавнє дослідження команди вчених з Університету Піттсбурга та Чиказького університету показало, що певний вірус може спровокувати розвиток целіакії.

Реовіруси вельми распространный збудник, однак вважалося, що сам по собі він цілком нешкідливий. Тепер же з'ясувалося, що вірус може спровокувати реакцію імунної системи на глютен, і хоча це навряд чи єдиний фактор, що впливає на розвиток захворювання, він дозволяє по-новому поглянути на хворобу.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

За словами медиків, в крові людей, хворих на целіакію, утримуються високі рівні реовирусных антитіл, що вказує на те, що вони, ймовірно, були інфіковані вірусом в минулому.

Так як для розвитку імунної системи людини потрібен час, маленькі діти особливо вразливі. Якщо повторна вірусна інфекція збігається з першим впливом глютену у дитини, яка генетично схильна до целіакії, це може призвести до розвитку непереносимість глютену.

Але є і гарнi новини. Своєчасна вакцина від вірусу зменшує ймовірність розвитку захворювання.

Але до того, як будь-яка така вакцина може бути розроблена, дослідники говорять, що попереду ще багато роботи, щоб розгадати взаємодія між усіма різними факторами.

Нагадаємо, надмірне вживання їжі, багатої на глютен в період вагітності подвоює ризики наявності діабету 1-го типу у новонароджених.

З'ясувалося, що у 10% жінок, які вживали 20 г глютену в день (що еквівалентно 13 скибочкам хліба) у два рази частіше народжувалися діти з діабетом.

Як повідомляв портал "Знай.uа", забруднення повітря призводить до відкладання шкідливих часток у плаценті вагітних жінок.

Також "Знай.uа" писав, що британські дієтологи поставили під сумнів корисність йогуртів.