Багато хто з нас неодноразово відчували поколювання в руках або ногах, якщо довго сидіти на одному місці.

Цей феномен називається парестезією і характеризується спонтанно виникаючими відчуттями печіння, поколювання, повзання мурашок по шкірі, повідомляє Conversation.

Наші тіла складаються і мільйонів нервів і кровоносних судин. Нерви переносять повідомлення за допомогою електричних імпульсів в наш мозок і з нього, а кров переносить кисень і поживні речовини до наших органiв. Однак слід зазначити, що нерви також потребують в кровоносних судинах, як кровоносні судини — в нервах.

Будь-який тиск на нерви або судини перешкоджає здатності передавати імпульси в спинний мозок і назад, тому мозок інтерпретує відсутність сигналів або аномальних сигналів у вигляді поколювання.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Деякі форми парастезії можуть бути викликані образом життя — синдром зап'ястного каналу, що виникає, коли серединний нерв стискається запаленими сухожиллями, які також проходять через цей канал.

Люди, які працюють з вібруючим обладнанням: (пневматичні свердла, шліфувальні машини) піддаються підвищеному ризику возникновеня синдрому. Аномалія зустрічається у людей, які грають на музичних інструментах або користуються комп'ютером тривалий час.

Симптоми синдрому зап'ястного каналу можна буквально зняти рукою, струсивши занімілу кінцівку. Однак у деяких випадках необхідна операція.

Іноді відчуття можуть виникати із-за незручного одягу або предметів, які лежать в кишенях і впливають на нерви кінцівок.

Багато з наведених вище прикладів виникають не надовго і легко виправляються, але існують випадки, коли поколювання краще не ігнорувати. Наприклад, поколювання в губах може свідчити про харчову алергію або інсульт. Поколювання в руках і ногах може також вказувати на нестачу мінералів та вітамінів.

Нагадаємо, холоднi руки — звичайна справа в умовах низької температури, однак цілком можливо, що ваш організм натякає на те, що ви страждаєте від хвороби Рейно.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писал, що крихітні дози псилоцибінових грибів стимулюють творчі ідеї.