Вживання в їжу зелених листових, помаранчевих і червоних овочів, ягід і апельсинового соку перешкоджає втрати пам'яті.

До цього висновку медики прийшли після того, як проаналізували дані 27 842 чоловіків, середній вік яких склав 51 рік, і їх відповіді в анкетах про те, скільки фруктів, овочів та інших продуктів їли вони в самому початку дослідження, а потім кожні чотири роки потому на протязі 20 років, повідомляє медичний журнал American Academy of Neurology.

Слід зазначити, що всі учасники експерименту раннє працювали у медичній галузі.

Добровольці пройшли тести на логіку, мислення і пам'ять за чотири роки до закінчення дослідження, коли їх середній вік склав 73 роки.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Один з тестiв дозволяє виявити ранні ознаки порушення роботи пам'яті і мислення. Складається з шести питань, серед яких є "Як часто ви забували, що повинні купити в магазині?" і "Чи складно вам згадати подробиці сюжету фільму, який ви нещодавно подивилися?".

Аналіз показав, що 55 % учасників мали хороші показники мислення і пам'яті, 38 % — помірні показники , а 7 % — погані показники.

Учасників розділили на п'ять груп, залежно від кількості фруктів і овочів в раціоні.

Чоловіки, які їли багато овочів, на 34 % рідше страждали від проблем з мисленням порівняно з тими, хто не їв їх зовсім або в малих порціях.

Чоловіки, які щодня пили апельсиновий сік, на 47 % рідше страждали від когнітивної дисфункції, ніж ті, хто пили його раз на місяць. Різниця в ризиках була скорегована з урахуванням віку, але без урахування інших факторів.

Чоловіки, які щодня їли багато ягід, рідше демонстрували труднощі з мисленням, але також слід враховувати, що на результат могли вплинути інші продукти в їх раціоні: овочі, фруктові соки, злаки, бобові і молочні продукти.

Тим не менш дослідники кажуть, що дослідження не показує, що вживання в їжу ягід, овочів або соків зміцнить пам'ять, а лише демонструє їх в якості можливих факторів, що впливають на її роботу.

Нагадаємо, що фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нове дослідження, в якому взяли участь 23 000 чоловік у віці від 40 до 77 років, пролило світло на профілактичні особливості середземноморської дієти.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих поради по омолодженню мозку.