Псоріаз збільшує ймовірність виникнення дiабету 2-го типу.

Команда з Королівського коледжу в своєму новому дослідженні спробувала пролити світло на цю закономірність, повідомляє Medical News Today.

Зокрема, мікробіологи вивчили зразки шкіри людини і тварин, щоб виявити будь-які молекулярні зміни, пов'язані з псоріазом, які можуть викликати діабет.

Медики використовували експериментальну модель псоріазу, створеного шляхом застосування іміхімоду — модифікатору імунної відповіді — до мишачої і людській шкірі.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Дослідники виявили, що на шкірі у мишей з псоріаз спостерігається запалення і резистентність до інсуліну — фактору ризику розвитку діабету. Простіше кажучи, клітини не правильно реагують на гормональний інсулін і не виводять глюкозу з крові.

Жирова тканина насилу поглинала глюкозу, тому дослідники виміряли зниження рівнів глюкозного транспортера типу 4 — рецептора, необхідного для переміщення глюкози в жирові клітини.

Медики також встановили, що бета-клітини у мишей з псоріазом продукували більше інсуліну, ніж у здорових гризунів. Дослідники вважають, що це перевиробництво виникає в результаті спроби компенсувати резистентність до інсуліну.

Коротше кажучи, запалення, пов'язане з псоріазом, викликало резистентність до інсуліну і збільшувало виробництво інсуліну.

Медики стверджують, що їх відкриття — тільки початок дослідження. Команда хоче ідентифікувати фактори псоріазу, які можуть грати роль у розвитку діабету.

За їх словами, результати цього дослідження поліпшать наше розуміння шкірного захворювання, а також допоможуть нам отримати нове уявлення про діабет.

Хоча ці ранні результати означають початок довгого шляху, відкриття передбачає величезний потенціал для поліпшення лікування псоріазу, зниження ризику діабету у людей з псоріазом і отримання інформації про те, як працює діабет.

Нагадаємо, люди, які страждають від псоріазу, два рази частіше піддаються ризику розвитку певних захворювань кишечника.

Як повідомляв портал "Знай.uа", що існує 11 факторів, що викликають псоріаз.

Також "Знай.uа" писав, чому ми хочемо чесатися.