Свербіж часто виникає при різних захворюваннях (екзема і псоріаз), але сама його природа невідома досі.

Медики з Центру вивчення свербіння в Школі медицини Вашингтонського університету вирішили розібратися в цьому питанні, повідомляє журнал Trends In Immunology.

Вчені вважають, що бажання свербіти розвинулося у нас для того, щоб захистити шкіру від паразитів, токсинів та інших подразників. Але у випадку з екземою, шкіра сохне і провокує запалення, яке хочеться чесати. На жаль, іноді це тільки посилює свербіж.

"Відверто кажучи, при таких захворюваннях, як екзема або навіть укусів комарів краще не свербіти зовсім. Це може призвести до запалення і занести випадкову інфекцію, — стверджує співавтор дослідження Брайян Кім (Brian Kim).

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись
Показати ще

Подряпина у відповідь на подразнення шкіри пошкоджує зовнішні клітини шкіри, вивільняючи сигнальні білки, цитокіни, що активують свербіж-сенсорні нейрони в шкірі. Ці нейрони, в свою чергу, виробляють сигнали, які викликають запалення і різке бажання почухати конкретну ділянку.

Свербіж також може бути пов'язаний з болем. Вважається, що деякі сверблячі і больові сенсорні шляхи пов'язані між собою в нервовій системі. Інші дослідження показують, що "свербіж" зменшує свербляче відчуття, активуючи болезаспокійливі нейрони спинного мозку, які інгібують свербіж-нейрони.

Лабораторія Кіма вивчає, які молекули можуть дозволити створити засіб лікування хронічних зудов. Їх основні вороги — цитакины. Медики розробили IL-4, який блокує нейронні джерела свербіння під час екземи.

Однак медики вважають, що, можливо, справа не тільки в роботі цитокінів і мають намір продовжувати шукати джерело наших зудов.

Нагадаємо, на що натякають поколювання в руках і ногах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писав, що холодні руки — звичайна справа в умовах низької температури, однак цілком можливо, що ваш організм натякає на те, що ви страждаєте від хвороби Рейно.