Антибіотики здатні збільшити тривалість життя.

До такого висновку прийшла команда дослідників з Лабораторії трансляційної медицини Університету Солфорда після того, як вивчили вплив медичних препаратів на здорові і старіючі клітини, отримані з шкіри і легені людини, повідомляє Medical Xpress.

Зокрема, мова йде про азитроміцин. Медики встановили, що однієї дози препарату більше, ніж досить, щоб скоротити клітинне старіння з ефективністю близько 97 %. Хороша новина в тому, що ліки ніяк не впливають на здорові клітини.

Азитроміцин вважається антибіотиком з м'якою дією, що, як доведено, збільшує тривалість життя на кілька років у пацієнтів з діагнозом кістозний фіброз.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Спочатку передбачалося, що азитроміцин вбиває шкідливі бактерії у пацієнтів з цим захворюванням, але нашому дослідженню вдалося пролити світло на справжню причину", — заявляє автор дослідження Майкл Лісанті (Michael P. Lisanti).

За словами дослідників, антибіотик, найімовірніше усуває запальні фібробласти, котрі мають відношення до клітинного старіння організму. Такий препарат вважається "сенолітичним", оскільки руйнує старіючі клітини. Якщо припущення вчених підтвердяться, то, можливо, они виявили дуже недорогий і доступний метод усунення старіючих клітин, який не шкодить організму.

Слід зазначити, що, на думку багатьох лікарів, фібропласты є "першопричиною" багатьох захворювань, пов'язаних зі старінням: рак, серцеві захворювання, діабет і деменція та інші.

У рамках дослідження команда вчених виявила другий споріднений антибіотик роксітроміцин, який також ефективний для усунення старіючих клітин.

Нагадаємо, дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.