Дитячі автомобільні сидіння можуть містити небезпечні антипірени.

До такого невтішного висновку прийшли дослідники з Університету Індіани після обстеження 18 автокрісел для дітей, повідомляє Science Daily.

Медики виявили, що у складі 15 з них містяться нові або традиційні небезпечні вогнезахисні хімікати.

Дослідження проводилося спільно з Екологічним центром, незалежною некомерційною організацією в Анн-Арбор, штат Мічиган. Всі автомобільні сидіння були виготовлені в період з січня 2017 року по лютий 2018 року в Китаї, Канаді чи Сполучених Штатах. В цілому дослідники протестували 36 зразків тканини і піни у 18 автомобільних сидінь.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Зокрема, вчені виявили два циклічних ефіру (PMMMP), які використовують в якості замісника вогнезахисного складу. PMMMP були знайдені в 34 з 36 автомобільних сидіннях, що перевищують рівні традиційних антипіренів. Мало що відомо про їх вплив на здоров'я. Два інших антипірена — 2,4-ді-трет-бутілфеніл і діфенілфосфат — також були виявлені вперше.

Полібромовані діфенілові ефіри (ПБДЕ) виявлені у 75 % випробуваних зразків, незважаючи на те, що в 2013 році їх заборонили в Сполучених Штатах Америки.

Тим не менш, низькі рівні ПБДЕ були присутні в матеріалах. Можливо, вони випадково були додані чи входять до складу замінників. Навпаки, декабромдіфенілетан (DBDPE) був виявлений у чотирьох зразках, що вказує на його навмисне використання. DBDPE є бромированным антипіреном, який, як відомо, викликає окислювальний стрес, призводить до порушення роботи гормонів і до проблем з щитовидною залозою.

Діти зазнають впливу антипіренів на автомобільних сидіннях, вдихаючи хімікати. Небезпека зростає влітку, коли тепло збільшує швидкість, з якою антипірени потрапляють в погано вентильований салон автомобіля. Діти можуть також піддаватися впливу антипіренів, вдихаючи пил, що накопичується всередині транспортного засобу, через контакт з шкірою або кусаючи крісла.

"Ми виявили, що виробники автомобільних сидінь відмовляються від певних токсичних хімічних сполук, які шкідливі. Тим не менш, нам мало відомо про замісники хімічних речовин, які вони використовують", — заявив провідний автор дослідження Ян Ву (Yan Wu).

Нагадаємо, раніше вчені знайшли наукове пояснення, чому малюк штовхається в животі.

Як повідомляв портал "Знай.uа" музика володіє снодійною дією і здатна вирішити ваші проблеми зі сном.

Також "Знай.uа" писав, ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими.