Новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.

Як стверджують творці методу Університету Квінсленда, тепер крихітні фрагменти золота можна використовувати для пошуку залишків ракових клітин в організмі без процедури біопсії, повідомляє Daily Mail.

Слід зазначити, що тест не може визначити, який у кого рак або в якій стадії. Однак медики вже працюють над цією проблемою, щоб позбавити людей від хворобливих процедур.

В рамках розробки тесту дослідники виявили, що ракові клітини молочної та передміхурової залози мають унікальну "підпис" — зразок молекул з ДНК. Кластери таких молекул можуть складаються в структури, які кріпляться до золота, тому їх можна виявити, використовуючи дорогоцінний метал.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Тому медики додають золоті наночастинки в спеціальний розчин, який перетворюється з червонуватого кольору в синій, якщо виявлені здорові клітини, але лишається того ж кольору в присутності ракових клітин.

Медики вважають, що їх метод можна використовувати для тестування на рак за допомогою мобільного телефону. Вони перевірили свій метод на 200 зразках раку і здорових клітинах. Точність діагностики склала 90 %.

Дослідники вважають тест багатообіцяючим, але, на жаль, його можна застосовувати на ретельно відібраних і охарактеризованих зразках, щоб судити про його потенційну корисность в якості діагностичного тесту. Подальші клінічні дослідження необхідні для оцінки повного клінічного потенціалу.

Також дослідники виявили, що зразки молекул, прикріплених до ДНК, котрі контролюють, які гени включені і вимкнені, виглядають по-різному на ракових клітинах.

Нагадаємо, раніше дерматологи рекомендували використовувати золоті піщинки укупі з лазерною терапією для лікування вугрів у дорослих.

Як повідомляв портал "Знай.uа", команда мікробіологів з Університету Джона Хопкінса розробила тест, який визначає наявність хламідіозу за 30 хвилин.

Також "Знай.uа" писав, що онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.