Традиційний соєвий соус готують з бобів сої, пшениці, солі та під впливом ферментів грибів роду аспергіл.

Приготовану суміш залишають бродити на вісім місяців або більше, а потім пастеризують перед розливом у пляшки, пише Health.

Швидкі та дешеві способи приготування соєвого соусу більшою мірою залежать від хімічних речовин в їх складі.

Виробники можуть використовувати добавки для поліпшення кольору і смаку, тому деякі види соусу містять небажані з'єднання, наприклад канцерогени.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Іншу хімічну речовину 3-MCPD також неодноразово пов'язували з пухлинами, безпліддям і пошкодженням нирок у дослідженнях на тваринах.

Соєвий соус, як і інші ферментовані продукти харчування, також містить значну кількість гістаміну, який може ускладнити перебіг розацеа.

Надлишок гістаміну провокує головні болі, запаморочення, свербіж, висип і проблеми з травленням. Якщо у вас алергія на клейковину, пшеницю або сою, то доведеться відмовитися від соусу.

Традиційний соєвий соус містить незначну кількість калорій і вуглеводів (менше 10 калорій і 1 грама вуглеводів на столову ложку), але в ньому багато натрію. Одна столова ложка містить понад 900 мг, що становить більше третини максимального рекомендованого добового ліміту для здорових дорослих (2300 мг).

Втім не все так погано. Деякі дослідження показали, що соєвий соус збільшує популяцію корисних бактерій у травному тракті, включаючи Lactobacillus bulgaricus, які можуть поліпшити травне здоров'я та імунітет. Цікаво, що споживання соєвого соусу також пов'язано з наданням допомоги людям, що страждають від сезонної алергії.

Якщо ви любите соєвий соус і добре переносите його, дотримуйтеся натуральних сортів. Просто майте на увазі, що деякі з них можуть містити занадто багато солі.

Нагадаємо, здорова порція картоплі-фрі становить шість соломок.

Як повідомляв портал "Знай.uа" якщо ви п'єте натуральний кава щоранку, то у нас для вас гарні новини.

Також "Знай.uа" писав, що шоколад чай і кава в поєднанні з добавками цинку продовжують життя.