Вчені з Медичного центру Дитячої лікарні Цинциннаті розробили сайт і додаток для прогнозування астми у дітей молодшого віку.

Діагностичний інструмент Pediatric Asthma Risk Score (PARS) включає нові методи, які не вимагають безпосереднього контакту з пацієнтом, повідомляє Science Daily.

При створенні медики врахували як демографічні дані, так і клінічні чинники, які розглядаються при постановці діагнозу.

"PARS перевершує інші діагностичні інструменти, так як вміє прогнозувати ризик розвитку астми у дітей на 11 % точніше," — стверджує старший автор дослідження Гуржит Хурана Хершей (Gurjit Khurana Hershey).

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Разом зі своєю командою доктор розробила інструмент на основі даних дослідження дитячої алергії і забруднення повітря, в якому брали участь 762 дітей, які народилися в період з 2001 по 2003 роки в Цинциннаті і північному Кентуккі.

У кожної дитини хоч один батько страждав від сипмтомов астми. Медики щорічно обстежували дітей у віці від одного року до семи років на предмет розвитку алергічних захворювань.

Медики перевірили їх реакцію організму на 15 повітряних і харчових алергенів: кішок, собак, тарганів, пилових кліщів, дерев, цвілі, бур'янів, трав, коров'ячого молока і курячого яйця.

З 762 немовлят у 589 малюків передбачили розвиток астми у віці 7 років на основі об'єктивних показників легеневої функції. У 16 % вже була астма.

Дослідники також опитали батьків про численні фактори, що сприяють ризику розвитку захворювання дихальних шляхів.

Дослідники порівняли модель PARS з API (інший метод діагностики астми) і виявили, що їх програма на 11 % більше точна у своїх прогнозах.

Медики запустили веб-додаток PARS, який забезпечує швидкий і простий розрахунок ймовірності розвитку астми. Зараз дослідники працюють над створенням програми для смартфонов.

Нагадаємо, собаки і сільськогосподарські тварини можуть надавати сприятливий ефект на здоров'я.

Як повідомляв портал "Знай.uа", жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.

Також "Знай.uа" писав про те, які існують види астми.