Складання правильного раціону харчування для дітей — завдання не з легких.

Навіть у розвинених країнах велика частина малюків не отримують достатньої кількості вітамінів і мінералів, повідомляє Conversation.

Дітям необхідна ціла купа поживних речовин. Їх вага зростає втричі протягом першого року після народження. У них також є особливі потреби, коли мова йде про тип і балансі необхідних їм поживних речовин.

Рекомендації по здоровому харчуванню для дорослих, заохочують людей є менше жиру і більше клітковини, абсолютно недоречні для дітей до двох років.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Протягом перших шести місяців немовлята можуть отримувати всі необхідні поживні речовини з грудного молока або дитячого харчування.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує годувати їх виключно грудьми. Але після цього періоду немовлят необхідно починати приручати до звичайного харчування.

Раціон харчування повинен містити джерела білка і жиру, змішані з овочами, фруктами та зерновими, та не надто багато клітковини.

В дієті має бути якомога менше продуктів з високим ступенем переробки та солі. Цукор може бути корисний для задоволення енергетичних потреб, але повинен входити до складу продуктів, що містять багато інших поживних речовин.

Джерело білків

Серед обивателів існує думка, що веганам і вегетаріанцям в раціоні не вистачає білка. Проте приблизно половина білка, споживаного людьми в розвинених країнах, міститься в рослинах.

Правда, рослини (крім насіння) складаються переважно з вуглеводів і (крім сої) містять меншу кількість незамінних амінокислот, що складають білки. У той час як продукти тваринного походження (і соя) містять велику кількість цих амінокислот у невеликій кількості їжі.

Тим не менше це лише означає, що рослинна дієта повинна містити суміш джерел білка. Наприклад, тости з запечених бобів, горошок і рис.

Вітаміни і мінерали

Ще однією проблемою рослинного раціону харчування є отримання достатньої кількості певних вітамінів і мінералів, таких як залізо, кальцій, йод, цинк і вітаміни В12 і D.

Але оскільки ці вітаміни і мінерали містяться в молочних продуктах та яйцях, різноманітна вегетаріанська дієта, що включає ці продукти, навряд чи нашкодить, якщо у дитини хороший апетит.

Анемія, викликана недоліком заліза, є найбільш поширеним дефіцитом поживних речовин у всьому світі, і діти у віці до п'яти років найбільш уразливі до неї. Проте малюки-вегани можуть їсти страви з сочевиці, темно-зелених овочів (броколі), злакових продуктів або пити сухе молоко.

Відмова від вживання в їжу молочних продуктів або яєць позбавляє немовлят і діток важливих джерел мінералів. Вегетаріанська дієта також містить менше жирів (важливе джерело енергії для невеликого зростаючого організму).

Єдиним надійним джерелом вітаміну В12 для веганів вважаються збагачені продукти харчування або харчові добавки. Нестача ж цього компоненту може призвести до пошкодження нервів.

Йод також важкодоступний, але життєво важливий для психічного розвитку. Ви можете купити йодовану сіль, але вона не підходить для немовлят.

Морські водорості дозволяють заповнити нестачу йоду.

Висновки:

У вчених поки немає достатніх доказів того, як нинішні вегетаріанські практики впливають на здоров'я немовлят.

Однак дослідження, проведені в Нідерландах, показали, що діти-вегани страждають від нестачі поживних речовин та уповільненого росту, в основному у віці від шести до 18 місяців.

Однак, якщо батьки мають розумне ставлення до веганскьої дієти, то немає причин, чому дитина не може в значній мірі дотримуватися різноманітною, в основному вегетаріанської дієти.

Нагадаємо сім порад для тих, хто хоче стати веганом.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дієтологи поставили під сумнів корисністю йогуртів.

Також "Знай.uа" писав про 7 простих способів зміцнити кістки.