Команда вчених Ратджерс зробила важливий крок на шляху до лікування хвороб сердец.

Їх дослідження включало видалення клітин сполучної тканини з серця людини, "реінжиніринг" їх в стовбурові клітини серця, а потім напрям в клітини серцевого м'яза, повідомляє Science Daily.

Однак справжній прорив команди Ратджерс полягає в тому, що тільки що створені клітини серцевого м'яз злипалися в єдиний блок.

За словами дослідників, клітини серця зроблені таким чином, що зазвичай не збираються разом. Тим не менш вченим вдалося домогтися цього, білок у клітинах під назвою CREG.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

За словами автора дослідження Леонардо Лі (Leonard Lee), фібробласти, клітини сполучної тканини, були ізольовані від серцевої тканини і перетворені в стовбурові клітини. Це було зроблено для того, щоб після завершення експресії білка CREG стовбурові клітини диференціювалися в клітини серця.

"Серцева недостатність досягла епідемічних масштабів. На даний момент єдиним варіантом лікування є хірургія, трансплантація або підключення пацієнта до апарату для перекачування крові. Але трансплантуємих сердець не вистачає, а механічні пристрої обмежують якість життя пацієнта. Тому ми працюємо над тим, щоб допомогти серцу зцілити самих себе,— заявляє професор Лі.

Кінцева мета полягає в тому, щоб видалити невеликі кількості місцевої серцевої тканини пацієнта, використовувати CREG для перетворення тканини в серцеві м'язи, які будуть працювати згуртовано, і знову ввести їх в серце пацієнта, що дозволить йому зцілити себе.

Нагадаємо, дослідники з Наукового центру здоров'я Техаського університету в Х'юстоні розробили модифіковану лінію стовбурових клітин.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські дослідники успішно протестували пристрій штучної підшлункової залози.

Також "Знай.uа" писав, високі дози віагри можуть призвести до порушення колірного зору.