Участь у великих марафонах без попередньої підготовки може призвести до проблем із серцем.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в Journal of American Heart Association, забіг на довгі дистанції підвищує концентрацію декількох біомаркерів, що збільшують навантаження на серце і призводять до нападу.

Іспанські дослідники порівняли рівні серцевих біомаркерів (зокрема, тропонин I і Т) в 21 групі з 3 бігунів, кожен з яких окремо пробіг на витривалість три дистанції: марафон, напівмарафон і гонку з участю 10 тисяч осіб. Все 63 добровольці були аматорами. Медики також виміряли у них рівні біомаркерів стресу серцевої тканини.

Навантаження на серцеві м'язи була набагато вище після того, як любителі пробігли великий марафон.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Слід зазначити, що частота серцевих нападів у марафонців зустрічається у 1 з 50 000 бігунів, які беруть участь у перегонах. Тим не менш, висока частка всіх серцево-судинних ускладнень, пов'язаних з фізичними навантаженнями, виникає під час марафонів, особливо у чоловіків 35 років і старше.

Медики згодні, що що кількість випробуваних у дослідженні було недостатньо великим, щоб уважно оцінити відмінності при виникненні серцево-судинних захворювань. Однак дослідники планують провести масштабну наукову роботу.

"Ми і раніше припускали, що марафонці — здорові люди, без факторів ризику, у яких може статися інфаркт під час або після гонки. Але із зростанням популярності довготривалих гонок спостерігається експоненціальне збільшення кількості учасників та відсутність відповідної підготовки серед аматорських бігунів. Результати нашого дослідження показують, що короткі дистанції можуть знизити навантаження на міокард під час змагань", — заявив провідний автор дослідження Хуан дель Косо (Juan Del Coso).

Нагадаємо, раніше дослідники з Лейпцігського університету в Німеччині визначили типи фізичних вправ, які уповільнюють процеси біологічного старіння.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, чому літнім людям потрібно займатися єдиноборствами.