Порушення менструального циклу не тільки натякають на вагітність, але і можуть сигналізувати про серйозні проблеми зі здоров'ям, включаючи стан, який називається синдромом полікістозних яєчників.

За даними експертів, близько 10% жінок у віці від 15 до 44 років страждають від цього захворювання, повідомляє Health.

Симптоми полікістозу яечніков включають порушений цикл менструації, висипання і небажаний ріст волосся на обличчі і тілі, а також збільшення ваги.

Полікістоз може привести до труднощів при вагітності, до інсулінорезистентності, цукрового діабету і серцево-судинних захворювань, а також підвищити ризик захворювання на рак.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Що провокує синдром полікістозу яєчників?

У більшості жінок синдром виникає в результаті високого рівня тестостерону і інсуліну. На жаль, дослідники досі не встановили справжні причини полікістозу. В даний момент медики вважають, що захворювання виникає в результаті генетичних і екологічних факторів.

Вищевказаний діагноз ставиться жінкам, якщо у них є принаймні два основних симптома захворювання: порушений цикл менструації, високий рівень андрогенів або наявність кісти в яєчниках.

Для постановки діагнозу лікарі проводять ультразвукове дослідження яєчників на наявність кіст, а також аналіз крові для перевірки рівня гормонів.

Як вилікувати синдром полікістозу яєчників?

Деякі дослідження показують, що дієти з низьким вмістом цукру і молока зменшують запалення і інсулінорезистентність при полікістозі.

Протизаплідні таблетки також вважаються ще одним варіантом лікування, так як допомагають запобігти розвитку нових кіст і контролюють овуляцію, даючи час для розкладання кісти і повернення до нормального життя.

Інші варіанти ліків для жінок можуть включати спиронолактон (знижує рівень андрогену у жінок і може допомогти з акне або небажаним ростом волосся) і метформін (регулює рівень інсуліну і допомагає запобігти діабету).

Якщо жінки спостерігають порушення циклу менструації протягом декількох місяців, а тести на вагітність показують негативний результат, то слід звернутися до лікаря.

Кровотеча на протязі 10 днів поспіль або симптоми анемії під час циклу (запаморочення або хронічна втома) також можуть натякати на розвиток синдрому полікістозу яєчників.

Нагадаємо, аналіз даних сотень тисяч американських жінок показав, що регулярне вживання низьких доз аспірину (100 мг) зменшує ризик розвитку раку яєчників на 23%.

Як повідомляв портал "Знай.ua", два в години день - оптимальний час користування пристроєм для дітей. Заявляють американські вчені після обстеження 4500 дітей у віці від 8 до 11 років.

Також "Знай.ua" писав, про п'ять найпоширеніших жіночих хвороб.