Забруднення в навколишньому середовищі можуть призвести до розвитку деменцій.

Нове дослідження, яке провела міжнародна команда вчених, проаналізувала причини розвитку і безперервні випадкі хвороби Альцгеймера, котрі спостерігаються серед молодого населення Мексики, повідомляє Science Daily.

Дослідники вивчили 507 зразків спинномозкової рідини дітей, підлітків і молоді у віці від 12 до 19 років з Мехіко та інших міст з низьким рівнем забруднення повітря.

У рамках аналізу медики використовували моноклональні антитіла (Non-P-Tau) в якості потенційного біомаркеру хвороби Альцгеймера або аксональних ушкоджень.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За допомогою електронної мікроскопії автори зафіксували міеліновий розмір аксонів і патологію, пов'язану зі спалюванням шкідливих наночастинок.

Рівень Non-P-Tau показав значне збільшення з віком, що є раннім біомаркером аксонального ушкодження і хвороби Альцгеймера.

Вчені прийшли до висновку, що висока концетрація забруднювачів пов'язана з запаленням, високим ризиком захворювання Альцгеймера і руйнуванням аксонів. У зв'язку з цим дослідники нагадали про необхідність посилити контроль над шкідливими виробництвами.

Міжнародна група дослідників також заявила, що зусилля повинні бути спрямовані на виявлення і пом'якшення екологічних факторів, що впливають на розвиток хвороби Альцгеймера, а нейрозахист дітей та молоді має стати пріоритетом охорони громадського здоров'я, щоб зупинити розвиток деменції в перші два десятиліття життя.

Нагадаємо, дослідники Колумбійського центру дитячого здоров'я опублікували результати масштабної наукової роботи, присвяченої шкідливому впливу брудного повітря.

Як повідомляв портал "Знай.uа" американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також "Знай.uа" писав, що несприятлива екологічна обстановка впливає на багато аспектів здоров'я і може призвести до різних проблем: від астми до передчасних пологів.