Скандинавські вчені медикаментозним способом поліпшили клітини печінки — гепатоцити.

Дослідники з Уппсальського університету розробили простий протокол, який покращує якість гепатоцитів і дозволяє використовувати клітини у широкому спектрі, повідомляє Science Daily.

Гепатоцити відповідають за детоксикацію крові і складають близько 80% об'єму печінки. Вони широко використовуються в лабораторних дослідженнях, що стосуються споживання наркотиків, метаболізму і токсичності.

Однак гепатоцити людини не завжди доступні, тому вони можуть бути отримані тільки в спеціальних лабораторіях.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Зазвичай дослідники покладаються на заморожені клітини. На жаль, заморожування і відтавання клітин ссавців викликає сильний стрес і часто призводить до втрати працездатності.

Дослідницька група використовувала найсучасніші методи мас-спектрометрії для порівняння експресії тисяч білків в пошкоджених і здорових гепатоцитах і встановила, що пошкодження пов'язано з апоптозом, контрольованою формою загибелі клітин.

Тому дослідники почали лікувати гепатоцити різними речовинами, які знижують стрес, і виявили, що пошкодження дійсно можуть бути повернуті назад за допомогою спеціального інгібітору апоптозу.

На підставі цих даних вони розробили простий реставраційний протокол, який покращує якість препаратів гепатоцитів людини до такого ступеня, що їх можна використовувати для більшості застосувань з покращеною функціональністю з точки зору прийому ліків, метаболізму і токсичності.

Це перший випадок, коли гепатоцити людини неоптимального якості були "врятовані" від стану замерзання, яке раніше вважалося марною спробою.

Нагадаємо, достаток зелених листових овочів у раціоні допомагає запобігти розвитку стеатозу печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники з Монреальського університету довели, що нічна робота збільшує ризик виникнення раку грудей у жінок.

Також "Знай.uа" писав, що протиракова вакцина показала високу ефективність у боротьбі з HER2-позитивними видами раку, включаючи злоякісну пухлину молочної залози.