Британські вчені виявили білок, який провокує зростання агресивних видів раку молочної залози.

Мова йде про білок LYN , який допомагає пухлинним клітинам розмножуватися, повідомляє журнал The Cell Reports.

Експерти з Кардифского університету сподіваються, що детальна інформація про роботу білка призведе до появи нових методів лікування важких випадків онкологічних захворювань.

Основну увагу вчені приділили потрійному негативному раку молочної залози, який вражає приблизно кожного сьомого пацієнта з вищевказаним діагнозом і стійкий до гормональних препаратів.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Автор дослідження Метт Смолли (Matt Smalley) і його колеги також виявили зв'язок між LYN і мутацією гена BRCA1, на частку якої припадає більшість випадків спадкового раку молочної залози.

Гени BRCA1 вважається подавлювачами пухлин. Якщо ген пошкоджений або відсутний, жінки схильні до підвищеного ризику розвитку небезпечних пухлин.

Кардифскі дослідники виявили, що мутації BRCA1 підвищують активність LYN у жінок з потрійним негативним рак молочної залози

Таким чином, мутація гена може безпосередньо поліпшити здатність ракових клітин виживати і процвітати.

Втручання в функцію LYN в лабораторних експериментах вбило мутантні клітини BRCA1.

"Тепер, коли ми розуміємо, яку роль відіграє LYN при агресивних формах раку, ми можемо почати думати про розробці цілеспрямованої терапії", — додає професор Смолли.

У майбутньому вчені сподіваються таким чином ідентифікувати пацієнтів з підвищеним рівнем мутації гена LYN або BRCA1 і розробити терапію раку молочної залози у відповідності з типом раку.

Нагадаємо, клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що високий рівень антимюлерового гормону у жінок призводить до розвитку раку молочної залози.