Автомобільні освіжувачі воздуха знижують вірогідність виникнення аварійної ситуації на дорозі.

До такого висновку прийшли вчені з Сассекського університету після того, як виявили, що розпорошення приємного аромату в салоні під час водіння зменшує кількість ДТП, повідомляє Daily Mail.

У рамках експерименту вчені приєднали розпилювач по центру керма. І як досліди показали, якщо освіжувач повітря включається в той момент, коли автомобіль наближається до небезпечної ділянки дороги, то у водіїв поліпшується концетрація уваги.

Вчені використовували кілька різних запахів, включаючи троянду, лимон і циветту — м'язистий запах.

Популярні новини зараз
Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Запах троянд скоротив кількість нещасних випадків на 64 %, а м'язистий аромат навпаки збільшив кількість нещасних випадків на 46 %.

Дослідники вважають, що, створюючи приємні запахи в автомобілях, можна змусити мозок працювати швидше, ніж візуальне попередження.

Тим не менше ця теорія вимагає додаткових випробувань, так як необхідно розробити відповідну програму і штучний інтелект, який зможе передбачити ймовірність небезпечної ситуації.

Багато автовиробників вже пропонують "системи ароматизації", які можуть створювати різні аромати одним натисненням кнопки.

[quote author=""]"Запах дуже важко піддається дослідженню, його дуже важко контролювати і правильно сприймати. Людей у промисловості відштовхує ця ідея, тому що вони не знають, як контролювати нюхові стимули

За словами дослідників, одна з переваг запаху перед зором полягає в тому, що запах швидше досягає мозку.

Команда Сассекського університету сподівається залучити інтерес до своєї розробки з боку найбільших автовиробників.

Нагадаємо, люди, які страждають від ожиріння, рідше розпізнають неприємні запахи у їжі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", німецькі нейробіологи встановили механізми формування і втрати нюху.

Також "Знай.uа" писав, що таке фантосмия, або чому троянда пахне помиями.