Запахи партнера діють заспокiйливо на жінку, яка знаходиться в стресовій ситуації.

До такого несподіваного відкриття прийшли дослідники зі Стокгольмського університету, повідомляє Daily Mail.

Експеримент за участю 34 жінок показав, що аромат чоловіка або навіть бойфренда мав більший седативний ефект, ніж запах троянд.

У рамках експерименту жінок піддали м'яким електричним ударам, щоб викликати стрес, а потім дали понюхати різні предмети, у тому числі футболки чоловіків або хлопців.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Слід зазначити, що ефект спрацьовував тільки в тих випадках, коли жінки були щасливі у своїх відносинах.

Однак, якщо відносини всередині пари були напруженими, відчуття стресу посилювалася.

Фізична реакція також була перевірена електродами, прикріпленими до їх шкірі, які вимірювали реакцію напруги.

Тому дослідники рекомендують жінкам, які состоять в щасливих відносинах, регулярно обнюхувати своїх партнерів для того, щоб зменшити стрес.

"Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке демонструє, що запах романтичного партнера допомагає полегшити психофізіологічні реакції на стрес", — заявляють автори дослідження.

Вони додали, що слід провести ще один експеримент, щоб з'ясувати, чи надає такий же ефект запахи друзів чоловічої статі, в яких жінки не перебувають у відносинах.

За словами експертiв, запах партнера — стимул, який може полегшити суб'єктивний стрес для більшості людей.

Нагадаємо, японські дослідники з Університету Кагошимы в лабораторних умовах продемонстрували заспокійливі властивості лаванди.

За словами вчених, лаванда може стати безпечною альтернативою бензодіазепінів, яким застосовуються в якості снотворого і анксіолітичної препарату, а також мають безліч побічних ефектів: проблеми з пам'яттю, гінекомастія та вроджені дефекти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти стверджують, що фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав, що відмова від фаст-фуду викликає абстинентний синдром, схожий на той, що виникає після припинення прийому наркотиків.