У 2018 році вчені по всьому світу зіткнулися з цілим рядом інтригуючих медичних випадків: від чоловіка, що кашлює бронхами, до жінки з паразитами в хребті.

І хоча такі феномени не мають авторитетної ваги, як строгі наукові дослідження з участю сотень або тисяч чоловік, іноді вони допомагають лікарям краще зрозуміти рідкісні захворювання.

Ось 10 найбільш дивних медичних випадків 2018 року по версії Live Science.

Викашляв легкі

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Тридцятишестирічний чоловік з Каліфорнії шокував лікарів, коли викашляв тромб у формі легкого.

Пацієнт проходив кардіотерапию, яка вимагала прийому препарату, котрий розріджує кров. Слід зазначити, що ці ліки також підвищують ризик кровотечі.

Пацієнт буквально викашляв "неушкоджений зліпок" у формі правого бронхіального дерева

Стан людини був настільки важким, що через тиждень він помер від ускладнень.

"Промила" ніс інфекцією

У мешканки Сіетла розвинулася рідкісна і смертельна "мозкова" амебна інфекція, яка виникла в результаті промивання носа водопровідною водою

Незабаром у неї з'явилася невелика висип на носі, яка довгий час не проходила. Рік тому у неї стався припадок.

Спершу лікаря припустили, що у неї пухлина мозку, але тести показали інфікування амебою під назвою Balamuthia Mandrillaris, яка зустрічається вкрай рідко. З 1993 року в США було зареєстровано усього близько 70 випадків.

Ложка у стравоході

Суперечки "на слабо" часто не доводять до добра. Цей урок чудово засвоїв китаєць, проковтнувший ложку. Після чого прилад застряг в стравоході, але не викликав дискомфорту.

Приблизно рік тому, після удару кулаком, чоловік почав відчувати біль в грудях і утруднене дихання. Лікарі провели двогодинну процедуру дя видалення ложки.

Чому не варто їсти мізки білки

У чоловіка з Нью-Йорка розвинулося вкрай рідкісне й смертельне захворювання мозку після того, як він з'їв мозок білки

Пацієнта відвезли в лікарню після того, як він втратив здатність мислити. Його родина заявила, що він любить займатися полюванням і цілком міг з'їсти мозок білки.

Дивна дієтична звичка могла піддати його хвороби Крейцфельда-Якоба — смертельного захворювання мозку, викликаного інфекційними білками, що називаються пріонами.

Лінзи загубилися в очах

Тридцять років тому чотирнадцятирічна дівчинка втратила (як вона вважала) лінзи під час гри в бадмінтон. Однак виявилося, що все це час контактні лінзи перебували в її столітті.

42-річна жінка звернулася до офтальмолога після того, як ліве віко опухло. Тести показали наявність кісти. Лікарі провели операцію.

До свого здивування, медики виявили всередині кісти "загублені" лінзи

Часник викликає опіки

Коли у однієї жінки з Англії розвинулася грибкова інфекція на нігтях, вона вирішила не йти до лікаря, а спробувати домашній засіб: часник.

Але лікування часником не тільки не спрацювало, але і викликало серйозні опіки на шкірі.

Часник містить з'єднання сірки, зване дисульфідом диаліла, який викликає опіки або алергічну реакцію.

Паразити в хребті

Жінка з Франції прийшла до лікарів з незвичайними симптомами — відчуття "ураження електричним струмом", що стікає по ногах.

Сканування в камері МРТ показало пошкодження хребта, яке необхідно було видалити хірургічним шляхом.

Як виявилося, ураження було викликане інфекцією Echinococcus granulosus, невеликим стрічковим хробаком, виявленим у собак та деяких сільськогосподарських тварин, зокрема овець, велику рогату худобу, кіз і свиней.

Лицьовій паразит

Паразит оселився під шкірою росіянки. Спершу хробак з'явився під лівим оком, а потім перемістився до верхньої губи.

Жінка заразилася різновидом паразитарного хробака Dirofilaria repens, які мешкають в організмах собак, кішок, лисиць та інших диких ссавців. Звичайно зараження відбувається через укус комара.

Хірургічне видалення хробака допомогло позбутися від інфекції.

Шампур в голову

Десятирічному хлопчикові дуже пощастило, що він вижив після того, як шампур проткнув його обличчя і застряг в голові.

Ксавьє Каннінгем з Міссурі грав в будиночку на дереві, як раптом на нього напали оси. Намагаючись врятуватися від роя комах хлопчик випадково впав прямо на шампур.

Шампур не зачепив критичні структури мозку. Лікарі успішно видалили шампур.

Чим небезпечний гострий перець

Вживання гострого перцю спровокували сильні болі в шиї і потилиці у чоловіка. Протягом наступних днів він пережив кілька коротких, але болісних епізодів головних болів.

Лікарі встановили, що головні болі людини пов'язані з синдромом оборотної церебральної вазоконстрикції, при якому мозкові артерії людини тимчасово звужуються.

Симптоми людини покращилися без будь-якого спеціального лікування.

Нагадаємо, про топ-10 самих головних медичних відкриттів 2018 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа" китайські вчені виявили, що вакцина проти вірусу Зіку дозволяє вилікувати важку форму раку мозку — глиобластому.

Також "Знай.uа" писав про шість неочікуваних відкриттів про віруси 2018 року.