Холода погода і слабкий імунітет можуть спровокувати появу кашлю, харкотиння, відчуття втоми і ймовірність розвитку хвороби бронхів.

Віруси вважаються найбільш поширеною причиною недуги, симптоми якої зазвичай проходять через тиждень або близько того, якщо хворобу не запускати, повідомляє Health.

Але можуть бути і інші винуватці. Ось найбільш поширені причини бронхіту, про які вам слід знати:

Віруси

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Бронхіт часто розвивається з-за простуди або грипу. Інфекція проникає в дихальні шляхи, а саме в бронхіальні трубки. Якщо зараження переміститься ще глибше в тканини легенів, у вас може розвинутися пневмонія.

Причиною грипу, звичайно ж, є вірус грипу, а застуди і подальшого бронхіту — численні інфекції: риновірус, аденовірус, парагрип, респіраторно-синцитіальний вірус, коронавірус та інші.

Не завжди зрозуміло, чому деякі застуди переходять у бронхіт, а деякі — ні, але зазвичай це пов'язано з видом вірусу та імунітетом людини.

Особливо вразливі люди, яким були трансплантовані органи і які приймають імунодепресанти. Люди старше 65 років, віком до 2-х років або котрі мають хронічні захворювання (діабет, астму або ХОЗЛ), також піддаються більш високому ризику розвитку бронхіту, як і вагітні жінки. Навіть люди з кислотним рефлюксом схильні до бронхіту.

Бактерії

За даними Американської асоціації легенів, бактерії винні в 10 % всіх випадків бронхіту. Зокрема, мова йде про три бактерії: гемофільна інфекція, моракселла катаралис і стрептококова пневмонія.

До інших бактерій, які можуть викликати бронхіт, відносяться мікоплазма пневмонії, хламідофіла пневмонії (не та ж бактерія, яка викликає венеричні захворювання) і коклюшна паличка.

Бактеріальний бронхіт зазвичай зустрічається у людей з хронічними захворюваннями легенів. Інші групи підвищеного ризику включають літніх людей, маленьких дітей, людей з іншими серйозними захворюваннями (рак, діабет або астма) і курців.

Хоча курці більш схильні до бронхіту з-за пошкодження дихальних шляхів, сигаретний дим або інші дратівливі речовини не можуть призвести до розвитку цього захворювання.

Коли бігти до лікаря

Більшість випадків бронхіту, навіть бактеріального бронхіту, проходять самостійно. Слід дотримуватися постільного режиму, пити багато рідини, а також приймати нестероїдні протизапальні препарати для полегшення болю. Зазвичай антибіотики не потрібні при бактеріальному бронхіті, якщо захворювання триває не більше двох-трьох тижнів.

Однак при наступних ознаках краще звернутися до лікаря: вам важко дихати, ви постійно кашляєте і не можете займатися звичайною повсякденною діяльністю з-за сильного кашлюм або летаргії.

Кращий спосіб запобігти бронхіт? Зробіть щеплення від грипу. Зміцнюйте імунітет. І не забувайте регулярно мити руки, щоб зменшити ймовірність зараження.

Нагадаємо, як відрізнити бронхіт від пневмонії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" насадки для душу можуть бути розсадником небезпечних мікроорганізмів мікобактерій.

Також "Знай.uа" писав, які існують види астми.