Люди, які страждають від захворювань легень мають підвищений ризик розвитку слабоумства.

До такого висновку прийшла команда дослідників з Університету Міннесоти після аналізу даних 14 184 осіб у віці 54 роки, які брали участь у дослідженні атеросклерозу, повідомляє The Medical News Today.

Зокрема, вчені виявили взаємозв'язок між обструктивною хворобою легень і деменцією або ризиком розвитку когнітивних порушень.

Всі учасники дослідження пройшли сеанс спірометрії — стандартна процедура, яку лікарі часто використовують для діагностики захворювань легенів. Дослідники також опитали учасників про їх здоров'я легенів між 1987 і 1989 роками.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідники спостерігали за показниками здоров'я цих людей протягом 23 років. За цей час у 1407 людина розвинулася деменція.

Проаналізувавши всі ці дані, автори виявили, що люди, у яких спостерігалися захворювання легень в середньому віці, піддавалися високому ризику розвитку або недоумства, або слабкого когнітивного порушення.

Вчені також виявили зв'язок між ризиком деменції і низькими показниками по двох оцінках спірометрії: обсяг примусового видиху за одну секунду (FEV1) і життєва ємність легень (FVC).

FEV1 вимірює, скільки повітря людина може видихнути за 1 секунду, в той час як FVC допомагає визначити розмір легенів людини.

Дослідники вважають, що пояснення може полягати в тому, що люди із захворюваннями легень мають низький рівень кисню в крові. Це призводить до аномальним запалень в організмі і сприяє пошкодженню кровоносних судин в головному мозку.

Медики визнають, що їхня наукова робота містила ряд обмежень, у тому числі той факт, що учасники відчували функцію легенів тільки на початку дослідження, і що багато з цих людей померли, перш ніж фахівці мали можливість оцінити їх рівень деменції.

Більш того, оскільки це було тільки спостереження, його результати не обов'язково доводять, що існує причинно-наслідковий зв'язок між хворобою легень і когнітивними порушеннями або деменцією.

Однак, якщо подальші випробування зможуть довести причинність, це може стати стимулом для громадських ініціатив, які спробують покращити якість повітря і допоможуть людям відмовитися від звички до куріння.

Нагадаємо, як розпізнати бронхіт і пневмнонию.

Як повідомляв портал "Знай.uа" насадки для душу можуть бути розсадником небезпечних мікроорганізмів мікобактерій.

Також "Знай.uа" писал, які існують види астми.