Помірні дози нікотину допомагають у боротьбі з курінням.

До такого висновку прийшли дослідники з Лондонського університету Королеви Марії після вивчення впливу різних препаратів на шкідливу звичку 50 осіб, повідомляє журнал Addiction.

"Лікарські нікотинові препарати (жуйки або пластирі) рідко допомагають кинути палити, так як можуть містити недостатню дозу нікотину. Необхідно враховувати особисту потребу в ньому і внести відповідні зміни", — пояснює автор дослідження Дуня Прзуля. (Dunja Przulj).

Слід зазначити, що медики вперше використовували комбінований підхід "попереднього завантаження" нікотину до дати відмови від куріння.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Учасники використовували один нікотиновий пластир 21 мг щодня протягом чотирьох тижнів до моменту відмови від куріння. Щотижня доза збільшувалася ще на 21 мг, якщо учасники не повідомляли про побічні ефекти, максимум до чотирьох — 84 мг/добу.

Дозування знижувалася на 21 мг/день кожного тижня з одного тижня після припинення прийому препарату до тих пір, поки через чотири тижні дозування не повернулася до нормальної (21 мг/день).

Учасникам було рекомендовано продовжувати палити за своїм бажанням протягом усього періоду, що передує відмови від куріння, і їм пропонувалися додаткові препарати для заміщення нікотину.

Результати експерименту показали, що з 50 учасників 90 % почали використовували три пластири, а 72 % — чотири. Крім того, 82 % учасників не зазнали збільшення симптомів абстиненції.

Також споживання сигарет, споживання диму і задоволення від куріння значно знизилися в період, що передував відмови від куріння. Кількість викурених сигарет в день скоротилася з 20 штук в день до 6 штук до кінця експерименту.

Кількість побічних ефектів залежало від кількісті використовуваних пластирів: зазвичай виникала нудота, за якою слідувала блювання. Лише 6 % учасників припинили лікування.

"Результати нашого дослідження також показують, що електронні сигарети настільки популярні і більш ефективні, ніж інші методи заміщення нікотину, тому що курці можуть регулювати споживання нікотину", —пояснює доктор Прзуля.

У подальшому дослідники сподіваються провести масштабне дослідження на цю ж тему.

Нагадаємо, постійний вплив тютюнового диму у приміщенні збільшує ймовірність розвитку аритмії і передчасної смерті.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики запропонували лікувати нікотинову залежність з допомогою білка, який зміцнює силу волі.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.