Дослідники з Нідерландського інституту неврології класифікували п'ять типів безсоння.

За допомогою тисячі добровольців доктор Теса Бланкен (Tessa Blanken) і її колеги виявили, що захворювання, яке пов'язане з порушенням сну, має більш складну структуру, повідомляє The Lancet Psychiatry.

Oscar Alvarado - Insomnia

Кожна десята людина у світі страждає хронічним безсонням. Це другий за поширеністю тяжкий психічний розлад. Попередні висновки про причини виникнення безсоння були непослідовними. Лікування, яке допомагало одним людям, виявлялося марним для інших. Завдяки волонтерам інтернет-платформи clapregister.nl з'явилася надія на створення нових підходів у лікуванні порушень сну.

"Хоча ми завжди вважали безсоння одним розладом, насправді вона являє собою п'ять різних станів. Основоположні механізми мозку можуть бути зовсім іншими. Для порівняння, ми досягли значних успіхів у лікуванні недоумства, як тільки зрозуміли, що воно ділиться на різні види: деменція, хвороба Альцгеймера, судинна деменція та лобово-скронева деменція", — пояснює доктор Бланкен.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Бланкен і її колеги оцінили десятки анкет за особистісними характеристиками, які, як відомо, кореняться в структурі і функціонуванні мозку.

Oscar Alvarado - Insomnia

Всі п'ять видів безсоння мали загальні симптоми: проблеми з засинанням або раннє ранкове пробудження.

Підтипи безсоння можна виявити, вивчивши набір ознак. Тип 1 має високі оцінки за багатьма тривожними ознаками: невротизм і почуття пригніченості або стресу. Типи 2 і 3 відчували менше страждань і відрізнялися високою та низькою чутливістю до винагороди. Типи 4 і 5 відчували ще менше стресу і відрізнялися реакцією сну на стресові ситуації. Вони викликали важке і тривале безсоння у типі 4, в той час, як не вплинули на сон типу 5.

Через п'ять років у добровольців знову виміряли показники сну. Тип безсоння залишався колишнім. Дійсно, типи розрізняються в їх реакції ЕЕГ на різні стимули.

Нова класифікація дозволяє проводити набагато більш ефективні дослідження в галузі профілактики депресії, запрошуючи в першу чергу тих, хто піддається найбільшому ризику.

В даний час психологи приступили до проведення дослідження з профілактики депресії у людей з безсонням, що піддаються найбільшому ризику.

Oscar Alvarado - Insomnia

Нагадаємо, безсоння не призводить до передчасної смерті, як вважалося раніше, і ось чому.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідник в області сну Пол Келлі (Paul Kelley) пропонує перенести початок робочого дня на 10 ранку.

Також "Знай.uа" писав, що ранні пробудження оздоровлюють і роблять людей щасливішими.